ODBOR ODLUČIO

Glavaš nema pravo na saborsku plaću

01.10.2010 u 12:51

Bionic
Reading

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove predložio je Upravnom sudu da odbaci Glavaševu tužbu na rješenje o ukidanju prava na zastupnički paušal i plaću

Branimir Glavaš je krajem kolovoza podignuo tužbu pred Upravnim sudom, i to nakon što je Odbor odlučio da će mu pravo na plaću i paušal prestati sa 2. lipnjem 2010, kada je Vrhovni sud potvrdio pravomoćnost osuđujuće presude za ratne zločine.

Naime, iako zastupniku po sili zakona prestaje mandat ako je pravomoćnom sudskompresudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šestmjeseci, Glavaš je u obrazloženju tužbe ustvrdio da Sabor nikada nije potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva da mu prestaje mandat zastupnika.

Pritom se pozvao na poslovnik Sabora, a dodatni argument u tom trenutku bilo mu je i da se na saborskim web stranicama još uvijek vodio kao zastupnik, a i da na ulazu u prostorije HDSSB-a u Saboru još uvijek stoji pločica s njegovim imenom kao predsjednika kluba zastupnika te stranke.

Međutim, takvo mišljenje nisu dijelili i članovi Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, koji su bez rasprave predložili da Upravni sud odbaci tužbu kao neosnovanu.