Hrvatska MULTIKULTURALNA RIJEKA

Talijanska odličja riječkim gradskim vijećnicama

  • Autor: Hina
  • 9.2.2009 15:30:39
  • 9.2.2009 13:21:58

Predsjednici riječkog Gradskog vijeća Dorotei Pešić-Bukovac i zamjenici gradonačelnika i članici Gradsko Poglavarstva Romani Jerković danas su u Rijeci uručena odličja predsjednika Republike Italije 'Ordine della stella della solidarieta' Italiana'(Red zvijezde talijanske solidarnosti) i počasne titule 'commendatore' (zapovjednik)

Odličja im je uručio glavni konzul Republike Italije u Rijeci Fulvio Rustico, koji je tom prigodom istaknuo da su im ona uručena ponajprije zbog osobnog djelovanja, ali i kao simbolično priznanje multikulturalnosti i višejezičnosti koja se njeguje u Rijeci.

'Te dvije odlike vrijednosti su Europe pa je po njihovu vrednovanju Rijeka učinila korak naprijed u hrvatskim okvirima', rekao je Rustico.

Istaknuo je da su obje dobitnice odličja učinile mnogo u jačanju prijateljstva dviju zemalja i dvaju naroda.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je visoku razinu snošljivosti i suživota naroda i kultura u Rijeci, dodajući da je Rijeka primjer takva načina života u Hrvatskoj.

Na dodjeli su bili i predsjednik Radne skupine za Hrvatsku pri Odboru europskih regija talijanskog parlamenta Isidoro Gottardo i zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Furio Radin.

Odličje "Reda zvijezde talijanske solidarnosti" je visoko talijansko državno priznanje koje se dodjeljuje strancima i Talijanima izvan domovine za istaknuta djela na području kulture, umjetnosti i znanosti te za promicanje talijanskog jezika i kulture u drugim sredinama.

 

   • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još