Hrvatska SEDAM ODLIKOVANJA

Josipović oduzeo odlikovanja Branimiru Glavašu

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović na temelju hrvatskog Ustava i Zakona o odlikovanjima i priznanjima donio je odluku o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj

Branimiru Glavašu oduzimaju se odlikovanja Republike Hrvatske: Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica Domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

U obrazloženju odluke se navodi da se odlikovanja Republike Hrvatske oduzimaju vezano uz presudu Vrhovnog suda RH kojom je Glavašu za kazneno djelo iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina.

Odluka je donesena 19. kolovoza ove godine, stupila je na snagu danom donošenja i objavljena je u Narodnim novinama broj 112 od 29. rujna ove godine.

Predsjednik Josipović 9. rujna ove godine oduzeo je čin general bojnika Branimiru Glavašu također vezano za presudu Vrhovnog suda RH kojom mu je za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još