Hrvatska NAKON POPLAVA U GORICI

'Puknuće nasipa nije u ingerenciji grada'

Na sjednici Gradskog vijeća Velike Gorice o poplavi koja je završila u srijedu nešto prije ponoći, na prijedlog gradonačelnika Dražena Barišića većinom glasova prihvaćeno je 11 mjera za sanaciju šteta na poplavljenom velikogoričkom području

Tako će se u listopadu u proračunu grada osigurati sredstva u posebnom fondu za pomoć od elementarnih nepogoda za isplatu pomoći stanovništvu pogođenom poplavom. Utvrdit će se visina novčane pomoći i kriteriji za njezinu dodjelu. Osigurat će se dodatna sredstva za subvencioniranje gospodarstva i poljoprivrede za subjekte na poplavljenom području te za pojačano održavanje cesta i mostova. Od plaćanja komunalne naknade za iduću godinu oslobodit će se obveznici koji su pretrpjeli štetu od poplave, a odgoda plaćanja komunalnog doprinosa do godinu dana dat će se stanovnicima na poplavljenom području. Organizirat će se psihološka pomoć za djecu i odrasle s poplavljenog područja, zatim i javni radovi, a od Hrvatskih voda zatražit će se izvješće o stanju vodnih objekata.

Velikogorički gradonačelnik je podnio izvješće o stanju i poduzetim mjerama za otklanjanje šteta od poplave, a pojedinačna izvješća podnijeli su članovi Stožera za zaštitu i spašavanje, odnosno predstavnici vatrogasaca, MUP-a, velikogoričkog Crvenog križa i td.

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić izvijestio je da je od 2.319 kuća u 14 naselja na poplavljenom području dosad prijavljena šteta u 555 kuća.

'Činjenica je da, usprkos svim poplavljenim kućama i najvećoj nepogodi koja je u posljednjih 100 godina pogodila naš kraj, nemamo nijednu ljudsku žrtvu', istaknuo je.

'Nasip je puknuo na dva mjesta u Strmcu Bukevskom i Sopi Bukevskoj, s tim da je na susjednim područjima na nasipu došlo do prelijevanja, što je bilo nemoguće zaustaviti zečjim nasipima. Razlog puknuća nasipa ne komentiramo jer o tome nemamo dovoljno saznanja, nismo stručni i nije u ingerenciji grada i gradonačelnika', rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u obrani od poplave i sanaciji poplavljenih područja te brojnim donatorima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još