SUĐENJE PO TREĆI PUT

Ratnom zločincu Španoviću poništena presuda

28.09.2010 u 18:57

Bionic
Reading

Vrhovni sud ukinuo je osuđujuću presudu bivšem pripadniku srpske paravojske Milanu Španoviću pa će mu se po treći put suditi na sisačkom Županijskom sudu koji ga je lani osudio na tri godine i pet mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u kolovozu 1991. u selima Maji i Svračici u blizini Gline

Jedan od Španovićevih branitelja Silvije Degen potvrdio je Hini da je Vrhovni sud ukinuo presudu zbog bitnih povrjeda kaznenog postupka tijekom suđenja na sisačkom sudu.

'Ostale pojedinosti iz odluke vrhovnog suda za sada mi nisu poznate jer tek očekujem pismenu odluku', kazao je Degen, potvrdivši da njegov branjenik živi u Londonu te da je spreman vratiti se na ponovno suđenje.

To će biti treće suđenje Španoviću koji se brani da nije kriv. Sisački sud ga je u odsutnosti 1994. osudio na 20 godina zatvora te je za njim raspisao međunarodnu tjeralicu. Uhićen je u jesen 2006. u krađi u Suttonu u Velikoj Britaniji koja ga je izručila lani u kolovozu.

Vrhovni sud odobrio je obnovu postupka pa je u ponovljenu suđenju u studenom prošle godine osuđen na tri godine i pet mjeseci zatvora. Proglašen je krivim za sudjelovanje u napadima na sela Maju i Svračicu u blizini Gline u kolovozu 1991. Sudsko vijeće tada je obrazložilo da se presuda ne temelji na materijalnim dokazima, nego na izjavama svjedoka, zbog čega mu je izreklo kaznu nižu od najniže predviđene za to kazneno djelo od pet godina.

Nakon objave presude Španović je pušten na slobodu jer je dosuđenu kaznu već izdržao u pritvoru u Velikoj Britaniji i Sisku.