GRAĐANI I KORUPCIJA

Političari su glavni izvori korupcije

28.09.2010 u 13:05

Bionic
Reading

U Kristalnoj dvorani Hotela Westin svečano je otvoren novi antikorupcijski projekt koji s gotovo 900.000 eura financira Europska unija. Projekt je usmjeren na podizanje svijesti građana protiv korupcije a provodit će se do 2012. godine

Prema anketi koju je provela Europska unija u sklopu projekta nazvanog Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - Kampanja za podizanje svijesti, oko 50 posto hrvatskih građana smatra da su koruptivnim djelima najčešće skloni korumpirani političari. Da su izvor korupcije suci, smatra oko 40 posto građana, a 20 posto ih misli da su najkorumpiraniji policajci.

Od 2007, percepcija korupcije u Hrvatskoj popravila se s obzirom na to da je, prema anketama, tada 17 posto građana bilo uvjereno da nema lijeka protiv korupcije, a danas je ostalo samo pet posto pesimističnih.

'Građani smatraju da koruptivna djela dolaze od onih koji bi građane trebali štititi od njih, zato ovom kampanjom treba poslati pravu poruku i podići svijest o korupciji svima zaposlenima u javnim službama i građanima koje treba staviti u centar borbe protiv korupcije s nultom tolerancijom prema korupciji', rekao je na svečanom otvaranju projekta koji traje već nekoliko mjeseci, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren

Bošnjaković ne zna ništa o smjenama u Vladi

Na pitanje kako doživljava najave smjena nekih ministara u Vladi, Bošnjaković je rekao da je to pitanje kojim se bavi premijerka Jadranka Kosor i da to ne želi komentirati.

S obzirom na izjavu premijerke Kosor u New Yorku da za zatvaranje Poglavlja 23 velik utjecaj ima i rješavanje afere Daimler, Bošnjaković kaže kako sumnja da pojedine istrage imaju utjecaj na Poglavlje 23. Što se same afere Daimler tiče, kaže da istraga još nije završena.

Vandoren kaže da Europska unija od Hrvatske očekuje da ovim projektom ostvari kontinuitet u borbi protiv korupcije te da u njoj sudjeluju sve državne institucije zajedno s nevladinim udrugama. Očekuju se bolje statistike u pogledu presuda u slučajevima korupcije 'da se donose brzo i učinkovito, da istražna tijela bolje rade, da se zapljena imovine provodi dosljedno i učinkovito te da se regulira financiranje političkih stranaka'.

'Europska unija očekuje da će poruke koje će biti poslane u ovoj kampanji uzdrmati svijest hrvatskih građana!' - rekao je Vandoren i dodao da će pomoći i presude u slučajevima korupcije, te naglasio da je to ključni element u zatvaranju 'poglavlja svih poglavlja' - Poglavlja 23. o pravosuđu i ljudskim pravima.

Prema anketi, čak 70 posto građana smatra da su potrebne rigoroznije kazne i rigorozniji zakon koji će spriječiti korupciju.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako ne zna 'je li važnije jačanje institucija, sredstava borbe ili svijesti'. Zahvalio se pomoći EU kroz IPA pretpristupni fond Europske Unije i naglasio da se protiv korupcije moramo boriti 'zbog sebe i svoje djece i gradnje države u kojoj trebamo mirno i slobodno živjeti'.

Bošnjaković je izrazio nadu da se prilikom odlaske liječniku uskoro nitko više neće pitati koliko trebam platiti za operaciju, ili kod natječaja za posao da se nitko ne pita imam li kakvu vezu tamo da mi sredi posao, i slično.

'Borba protiv korupcije nije samo stvar DORH-a, USKOK-a, sudova itd, nego svih nas zajedno!' - rekao je Bošnjaković i ponovio da je cilj ove kampanje prevencija koruptivnog ponašanja, a u tome je svijest građana o korupciji najvažnija.

'Kada građanin u konkretnom predmetu bude siguran da će njegov predmet biti brzo i uspješno riješen - tada možemo reći da smo riješili problem', kaže Bošnjaković.

SDP-ovac Željko Jovanović i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Westinu
Sedam milijuna kuna ili 895.000 eura koje je Europska unija uložila u ovaj projekt utrošit će se u kampanju podizanja svijesti koja uključuje televizijske i radijske spotove, objave za medije, letke, billboard plakate, internetske bannere i brošure. Organizirat će se okrugli stolovi s predstavnicima državnih i lokalnih tijela te nevladinih organizacija, kao i radionice za novinare.

Koliko je potrošeno samo na svečano otvaranje projekta u Kristalnoj dvorani Hotela Westin, koja je jedna od najskupljih u Hrvatskoj, te za domjenak za uzvanike, danas nismo dobili odgovor. Znamo samo da je to organizirala Europska Unija i da su sredstva izdvojena iz 'antikorupcijskog kolača' vrijednog sedam milijuna kuna.

Podsjetimo, 25. veljače 2009. u Novinarskom domu predstavljena je slična antikorupcijska kampanja Vlade RH pod nazivom Korupcija - to nisam ja. Ona je koštala dva i pol milijuna kuna, a u jednom trenutku potegnulo se i pitanje transparentnog trošenja tog novca te se navodno HTV-u za emitiranje spotova namjeravalo platiti 183.000 kuna iako je dužnost javne televizije da bez naknade emitira spotove od javnog interesa. Tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović tada sve demantirao i rekao da su raspisani natječaji za sve dijelove kampanje.