SLIJEDI MU BANDIĆEVA SUDBINA?

Ujedinjena oporba ruši Kerumovu sestru

27.09.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Na pomolu je antikerumovska koalicija, od HDZ-a do SDP-a, koja planira preoteti većinu u Gradskom vijeću i splitskog gradonačelnika praktički neutralizirati. Sve ovisi o glasu jednog vijećnika, Luke Roguljića iz HSP-a

Nakon petnaestak mjeseci vladavine Željka Keruma i sestre mu Nevenke, obilježenih gradonačelnikovim lepršavim stilom ponašanja i Nevenkinim despotskim načinom vođenja sjednica Gradskog vijeća, čini se da se splitska opozicija uspjela pregrupirati. Na pomolu je velika antikerumovska koalicija, sastavljena po principu 'neprijatelj mog neprijatelja meni je prijatelj': snage su udružili HDZ, SDP, HNS, HSP, SU i nezavisni vijećnik Nikola Grabić, pa se pripremaju na smjenu Kerumove desne ruke, autoritativne predsjednice Vijeća Nevenke Bečić

Premda se nakon prošlotjednog gubitka Kerumove većine u kuloarima spominjala mogućnost raspisivanja izvanrednih izbora i za gradsku i za županijsku razinu, pripremljeni scenarij potpuno je drugačiji – splitskom gradonačelniku planira se Bandićeva sudbina. Opozicija, uspije li se doista dogovoriti, gradonačelnikovoj stranci namjerava oteti prevlast u Gradskom vijeću i tako ga praktički neutralizirati, držati pod kontrolom i blokirati donošenje svih bitnih odluka. Umjesto Nevenke, koja je prošlog tjedna očito osjetila što joj se sprema pa vrisnula 'neka me smijene ako mogu', na čelo splitskog parlamenta trebao bi doći Nikola Grabić.

Bivši splitski gradonačelnik, po mnogima najuspješniji u protekla dva desetljeća, politički je potpuno neutralan i trebao bi biti kohezijski faktor nove vladajuće koalicije. Njegovo ime iskrsnulo je u nevezanom razgovoru oporbenjaka u u kafiću Bobis, netom nakon što su iz protesta napustili gradsku vijećnicu i blokirali održavanje prošlotjedne sjednice.

Sam Grabić kune se da o preslagivanju u Gradskom vijeću ni s kim nije ozbiljno razgovarao, no vrlo je jasan u svome stavu oko splitskog političkog trenutka.

'Gradsko vijeće se srozalo na najnižu razinu u povijesti, ponekad i mene bude sram što sam dijelom tog cirkusa. No mi vijećnici imamo obavezu prema građanima Splita, moramo raditi najbolje što znamo', kazao nam je Grabić.

Kao i bezbroj puta u novijoj povijesti, sudbina splitske vlasti ponovno ovisi o jednom jedinom čovjeku: riječ je o Luki Roguljiću iz HSP-a, famoznom trinaestom glasu i najslabijoj karici koalicije na pomolu. Roguljić je posljednjih godinu i pol dana Kerumu držao stranu, no zbog HSP-ovog nezadovoljstva situacijom u županiji i raspodjelom fotelja u županijskim tvrtkama i ustanovama krizu vlasti proširio je i na gradsku razinu. O svojim planovima, dakako, mudro šuti – odbio nam je dati izjavu. Ipak, nakon Kerumove antologijske rečenice da su političari 'jeftina roba koju je lako kupiti', ni njemu neće biti jednostavno obrazložiti naglo vraćanje pod gradonačelnikove skute.

Po svemu sudeći, smjena Nevenke Bečić neće se dogoditi već ovog četvrtka, za kada je zakazana nova sjednica Gradskog vijeća, tada će se tek odmjeravati snage, pa će ujedinjena opozicija vjerojatno blokirati nekoliko bitnih Kerumovih odluka – poput imenovanja Duška Mucala za v. d. intendanta HNK ili postavljanja prijatelja Marija Meštrovića za novog ravnatelja ustanove DES. A nakon toga, tko zna – treba čekati sazivanje nove sjednice, maksimalni zakonski rok je tri mjeseca...