UBOJSTVO REIHLA KIRA

Boljkovac: Htio sam uhititi Gojka Šuška

25.09.2010 u 15:02

Bionic
Reading

U povodu izložbe 'Tko je tebi Reihl Kir?' razgovaramo s bivšim ministrom unutarnjih poslova u doba Kirova smaknuća Josipom Boljkovcem, koji je sinoć nazočio otvaranju izložbe u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, u društvu bivšega predsjednika Stjepana Mesića i drugih uglednika

Bili ste nadređen načelniku policije u Osijeku, Josipu Reihlu Kiru. Što znate o prijetnjama koje je dobivao i o njegovoj likvidaciji?
On je u četvrtak, 27. lipnja 1991, bio kod mene. Sve mi je iznio: tko mu prijeti, tko su organizatori. Bio je uvjeren da će biti ubijen. Ja sam ga tješio. Uto je kod nas došao moj zamjenik Slavko Degoricija koji je saslušao Kira i prije nego što sam ga ja primio te je rekao: 'Kira brzo u Zagreb.’ Degoricija je dobivao podatke isto kao i ja. Znali smo: Kir će biti ubijen. I pala je odluka da Kir dođe u subotu, 29. lipnja, u Zagreb. Obavezno. Na jednu od funkcija, da ga maknemo iz Osijeka da ga ne ubiju. No on je trebao nešto obaviti. Prihvatili smo nedjelju, 30. lipnja. A oni su mu namjestili sastanak u Tenji, koju su tada kontrolirali Srbi, za ponedjeljak, 1. srpnja. Tada je ubijen. Kir je bio uvjeren da je spašavanje mira iznad osobne sigurnosti. Na povratku je ubijen. U sačekuši.

 

Što vam govori podatak da je iz tijela Reihla Kira, prema svjedočanstvu njegove supruge Jadranke, izvadeno čak 18 metaka?

To govori da je ubojica Gudelj znao tko mu je glavna meta.


Hoćete li mi reći tko mu je prijetio i tko je pripremao Kirovo ubojstvo?

Neću sada, ali reći ću vam uskoro.

 

Zašto to što znate niste uvrstili u vaše memoare 'Istina mora izaći van'? Tamo ste već iznijeli da vam je Reihl Kir govorio o učestalim sukobima s Branimirom Glavašom i pripadnicima tzv. desne linije.

U memoare to nije ušlo radi opće stvari. Jer su prijetili mojoj obitelji i mojoj (sada nažalost), pokojnoj supruzi. Ali reći ću točno tko su organizatori i tko su bili egzekutori. Ja sam bio ministar i imao sam sve podatke.

 

Što ste učinili nakon ubojstva vašeg načelnika Kira?

Reihl Kir je ubijen 1. srpnja 1991., a Tuđman 2. srpnja saziva VONS. Ja sam tada odlučio da hapsim Gojka Šuška, Glavaša i druge za koje smo sumnjali da su upleteni u Kirovo ubojstvo, ali netko od mojih je javio moje planove, nehotice ili namjerno, i Tuđman me je pozvao kod sebe i smijenio.


Što vam je tada rekao Tuđman? Kako je argumentirao vašu smijenu?

Rekao mi je tada da Slobodan Milošević traži moju smjenu. Doduše, ja sam bio dobio depešu iz Beograda, od ministra Gračanina koji mi je kazao da je srpsko podzemlje donijelo odluku da me se likvidira. Nakon toga je došlo do moje smjene.

Dakle, hoćete li mi reći tko je naredio, a tko organizirao Kirovo ubojstvo?
Hoću, reći cu vam.

Kada?
Uskoro.