'TKO JE TEBI REIHL KIR?'

Predstavljao je prepreku ratu

25.09.2010 u 11:15

Bionic
Reading

U organizaciji Centra za mirovne studije, sinoć je u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnosti na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu otvorena izložba 'Tko je tebi Reihl Kir?', kojom se podsjeća na tragičnu sudbinu nekadašnjeg načelnika osječke Policijske uprave. Izložba traje do 1. listopada

To je prvo javno obilježavanje sjećanja na osječkog načelnika policije Josipa Tvrtka Reihl Kira, ubijena 1991. zbog toga što je predstavljao prepreku ratu, čovjeka koji je mjesecima pokušavao urazumiti građane hrvatske i srpske nacionalnosti na tom području, rečeno je na otvaranju.

Posjetitelji će na izložbi moći pogledati videosvjedočenja Kirove supruge Jadranke, Mirka Tubića, jedinog preživjelog iz automobila u kojem je ubijen Kir, te Miloša Vasića, novinara tjednika Vreme koji je pisao o tom slučaju te se intenzivno družio s Kirom u godini koja je prethodila njegovom ubojstvu.

Izloženi su i ormari u kojima s vješalica, umjesto odjeće, vise ploče s informacijama o Josipu Reihl Kiru, odnosno isječci iz novina o njegovu ubojstvu. Po riječima Tanje Simić Berclaz, autorice izložbe, izložbom se odaje poštovanje mirovnjaku koji je vjerovao da je potrebniji svojoj zemlji i svojim sugrađanima, nego što je njegov život bio potreban njegovoj obitelji.

Zašto i na koji način se to ubojstvo dogodilo te kakve su bile posljedice te smrti na preko dvadeset milijuna ljudi, poznato je, ali tko je bio Josip Tvrtko Reihl Kir intimno i je li sličio na nas, koji se nismo usudili položiti svoje živote u obranu izgubljenog? Što ga je gonilo? Kakva je vjera, kakva je strast za bližnjega, koja (ponekog) čovjeka tako žestoko šiba naprijed, i kad mu nasilna smrt, bez maske, gleda pravo u oči?, stoji u katalogu izložbe.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, bit će otvorena do 1. listopada, ostvarena je u okviru regionalnog projekta Manjine za manjine Centra za mirovne studije iz Zagreba, a partneri su Mirovni institut iz Ljubljane, Biro za ljudska prava iz Tuzle i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda. Autor likovnog postava je Metaklinika iz Beograda, gdje je izložba bila postavljena ovog ljeta. Nakon Zagreba, izložba će, kako je planirano, biti postavljena u Osijeku i Rijeci, zatim u Ljubljani, Sarajevu i Tuzli.

Autor likovne postavke izložbe je Metaklinika/Beograd. Financijski je izložbu podržala Europska unija. Na otvorenju su govorili Gordan Bosanac (programski voditelj CMS-a), Ankica Marinović (izaslanica predsjednika RH) i Borka Pavičević (direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju) koja je i otvorila izložbu.

Među prisutnima su bili udovica Josipa Tvrtka Reihl Kira, Jadranka, bivši predsjednik Stjepan Mesić, bivši ministar unutrašnjih poslova (Kirov zapovjednik) Josip Boljkovac, saborski zastupnici Vesna Pusić i Milorad Pupovac, aktivisti za ljudska prava Vesna Teršelič, Eugen Jakovčić i Zoran Pusić, profesor filozofije Žarko Puhovski, odvjetnici Slobodan Budak i Čedo Prodanović, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka s mnogim kolegicama i kolegama te brojna publika.