KIŠA NA SJEVERU ZEMLJE

Pula pod vodom, očekuje se manji vodeni val

25.09.2010 u 09:27

Bionic
Reading

Na području Pule noćas je palo 160 litara kiše po četvornom metru, zbog čega su dijelovi grada pod vodom. Zatvorena je i državna cesta D-21

Novi kišni val je poplavio ceste i dijelove naselja, a negdje nema ni struje. U središtu Pule voda je  ispumpana s prometnica, dok je najkritičnije na području Štinjana i Valbandona, gdje je voda u podrumima visoka oko metar, a poplavljenih kuća i podruma ima na cijelom tom području. Od 5.10 sati zatvoren je dio Vodnjanske ceste, a teško je prohodan i dio Istarskog ipsilona kod odmorišta Bale, tako da se jedno vrijeme vozilo samo jednim prometnim trakom, doznaje se u Policijskoj upravi istarskoj.

Prema podacima istarskog meteorološkog portala Istramet, tijekom noći najviše je kiše palo na području općine Fažana, i to čak 140 milimetara po četvornom metru. Ta je količina pala u gotovo dva-tri sata te je nadmašila mjesečni prosjek oborina u vrlo

kratkom roku. Na području Žminja i Pazina palo je oko pedesetak milimetara oborina, dok je drugdje palo značajno manje kiše.

Na terenu su sve službe, a razina vode pomalo opada, tako da će nadležne službe uskoro moći započeti s ispumpavanjem vode iz poplavljenih kuća. Kiša na ugroženom području trenutno ne pada.

Porast vodostaja

Zbog očekivanja znatnih količina oborina na slivu rijeke Save u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, noćas, a pogotovo sutra, očekuje se porast vodostaja rijeke Save na cijelom toku u Republici Hrvatskoj, izjavila je jutros za Hinu zamjenica rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva rijeke Save, Lidija Kratofil.

Također se očekuje porast vodostaja rijeka Kupe, Sutle, Krapine, Česme, Ilove i Une. Osobito je moguć nagli porast vodostaja bujičnih vodotoka, najavila je Kratofil.

Na velikogoričkom području nastavlja se sanacija poplavljenih područja i ne očekuju se značajnije padaline tijekom vikenda, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Iako se za vikend očekuje kiša, danas poslijepodne i u noći sa subote na nedjelju, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju da predviđena količina padalina ne bi trebala predstavljati novu poplavnu prijetnju.

Ipak, Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velika Gorica je i dalje u punoj pripravnosti i prati situaciju. Situacija na terenu je ohrabrujuća, a pristup svim dijelovima Čičke Poljane je dostupan. Autobusne linije, prema očekivanju iz ZET-a, od danas bi trebale biti potpuno normalizirane.

Hrvatske vode već su počele pripreme za dolazak novog vodenog vala. U pripravnosti je i sustav za uzbunjivanje stanovništva, a Centri 112 zaduženi su za stavljanje u pripravnost svih potrebnih operativnih snaga i materijalnih resursa. U pripravnosti su i vojska i policija. Sve mjere provode se u suradnji s lokalnim čelnicima.