GLAD U KAMENSKOM

Sindikat tekstila poziva radnice da prekinu štrajk

24.09.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske u današnjem je priopćenju pozvao radnice Kamenskog da prekinu štrajk glađu, koji su započele prije pet dana, jer time ugrožavaju svoje zdravlje, a ne mogu utjecati na zakonske rokove i postupak za otvaranje stečaja

Sindikat je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu prijavio upravu i nadzorni odbor tekstilne industrije Kamensko jer nisu zatražili pokretanje stečajnog postupka iako su ostvareni zakonski razlozi za to.

Sindikat i radnice smatraju da je stečaj jedini izlaz iz sadašnjeg stanja u kojem im je poslodavac dužan već oko devet milijuna kuna za plaće i naknade za prijevoz, a državi još i 25 milijuna kuna za poreze i doprinose.

Dvadesetak radnica koje štrajkaju glađu 'jedino su poslužile nekim pojedincima i skupinama da sebe promiču u medijima', a nisu postigle da se ubrza rješavanje njihovih problema, ocjenjuje sindikat u priopćenju ciljajući na studente s nekih zagrebačkih fakulteta koji su proteklih dana dolazili podržati prosvjednice na Trgu Francuske Republike te pritom optužili sindikat da ne brani radničke interese.

Jučer su u Kamenskom prikupljeni potpisi potpore za sudjelovanje u štrajku te se očekuje da će najkasnije u ponedjeljak, 27. rujna, biti proveden postupak mirenja s poslodavcem, nakon čega su ispunjeni uvjeti za zakonit početak štrajka, kaže se u priopćenju.

'Slijedom naših podnesaka i intervencija Nezavisnih hrvatskih sindikata, u Kamenskom već tjednima djeluju Državno odvjetništvo i Državni inspektorat, a stanje prate i Ured predsjednika Republike te Vladin Ured za socijalno partnerstvo.'

Sindikat je začuđen što Vlada ni nakon ovakvog drastičnog primjera ne pruža nikakvu konkretnu i djelotvornu pomoć sektorima proizvodnje odjeće i tekstila, kao što je premijerka Jadranka Kosor obećala još 30. studenoga prošle godine. Vlada ne postupa ni prema vlastitoj odluci o primjeni 'Mjera C' za pomoć poduzetnicima u teškoćama.

'Pozivamo premijerku da posjeti Kamensko i iznese radnicama viziju izlaska iz zatečene situacije, a osobito viziju gdje bi mogle raditi nakon što im stečajni upravitelj otkaže ugovore o radu', poručuje sindikat.

Sindikalci također upozoravaju na teško stanje u drugim poduzećima - plaće nisu dobile još od lipnja radnice tvrtki Uzor i Tekstil uzor iz Splita, a neizvjesna je sudbina i MTČ Tvornice čarapa Čakovec, Tvornice tekstila Trgovišće i brojnih drugih tekstilnih tvornica u Hrvatskoj.