CVJETNI TRG

Radeljak spasio stan, SPC zakasnio?!

24.09.2010 u 13:18

Bionic
Reading

Kontroverzni poduzetnik Josip Radeljak Dikan uspio je spasiti stan na sedmom katu zgrade na zagrebačkom Cvjetnom trgu jer je zagrebački Općinski građanski sud ukinuo rješenje o ovrsi, otkriva Večernji list

Sudac Miroslav Suton zaključio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja je i dobila spor protiv Josipa Radeljaka, zbog smetanja suposjeda podnijela prijedlog za ovrhu izvan predviđenog zakonskog roka od 30 dana, piše Večernjak.

Time je prihvaćena Radeljakova žalba na rješenje o ovrsi. Sud smatra da je Srpska pravoslavna crkva promašila rok u kojem je trebala zahtijevati ovrhu, odnosno rušenje Radeljakovih nezakonito dograđenih 40-ak kvadrata na vrhu zgrade na Preradovićevu trgu 5. Rok je prošao, smatra sud, 24. veljače ove godine, a SPC je zahtijevao ovrhu 5. ožujka.

No SPC je podnio žalbu Županijskom sudu, koji će dati konačnu odluku, rekla je novinarima Večernjeg lista glasnogovornica Općinskoga građanskog suda Maja Bilandžić.

Prema pravomoćnoj presudi od 14. siječnja 2010, Radeljak je na dijelu zajedničke terase na kojoj su do tada stanari sušili rublje i sunčali se nadogradio stan 2002. Dio terase zapravo je pretvorio u stambeni prostor.

Večernjak podsjeća da je SPC, kao većinski vlasnik zgrade, koja je spomenik kulture, tužio je Radeljaka za smetanje suposjeda. Budući da je Radeljak izgubio spor, morao je u roku od osam dana od pravomoćnosti presude odnijeti namještaj i srušiti stambeni prostor na terasi.

Josip Radeljak to, naravno, nije htio dragovoljno učiniti, pa je od 25. siječnja 2010. počeo teći jednomjesečni rok u kojem je Srpska pravoslavna crkva trebala tražiti ovrhu, zaključio je sudac M. Suton.

SPC u žalbi koju je podnio Županijskom sudu smatra da im je prema klauzuli o pravomoćnosti i ovršnosti presude rok istekao tek 12. ožujka, dakle tjedan dana nakon što su tražili ovrhu.