OBILNA KIŠA I VODENI VALOVI

Opet nam stiže potop iz Slovenije!

24.09.2010 u 11:08

Bionic
Reading

Čeka li nas ovog vikenda isti scenarij kao i prošlog? Nadamo se da ne, no korita su još puna, nasipi i tlo natopljeno, a krajem dana očekuju se nove obilne oborine u Sloveniji i Hrvatskoj. I novi vodeni valovi

Hrvatski i slovenski meteorolozi i hidrolozi najavljuju nove obilne oborine i novu opasnost od poplava, no jedni i drugi se slažu da vodeni val neće biti ni približno jak kao prošlotjedni.

To nam je potvrdio i hidrolog DHMZ-a Dušan Trninić: 'Trenutno stanje je manje-više dobro, svi vodostaju su u opadanju, no očekuju nas nove oborine u zapadnom dijelu zemlje krajem dana, a naročito sutra.'

Trninić je za tportal pojasnio da će oborine formirati nove vodene valove, no oni ne bi trebali biti 'tih visina i količina kao oni proteklog vikenda i tjedna'. No situacija nije nimalo bezazlena. Naime, korita rijeka su i dalje puna, nasipi i tlo već natopljeni vodom, stoga bi novi vodeni valovi, iako manji, itekako mogli stvoriti probleme.

Kosor: Ovaj put će sve biti u redu

'Vrlo intezivno se rade pripreme za ovaj vikend. Ukazali smo na probleme koji su bili oko obavještavanja stanovništa i ovaj put će biti sve u redu. Svi oni koji su uključeni u obranu dobili su precizne upute', rekla je u pretak premijerka Kosor.

Osim na Savi, vodeni se val očekuje na Dragonji. 'U Istri će biti dosta oborina večeras i sutra, pa će rasti more, a očekuje se i formiranja vodenog vala na Dragonji', potvrdio je Trninić i dodao da će sljedeći tjedan biti još oborina. 'Treba računati s ozbiljnom situacijom narednih četiri-pet dana', poručio je hidrolog.

Upozorenja iz Slovenije

S obzirom na to da su problemi prošlog vikenda počeli u Sloveniji, da bi se potom spustili nizvodno niz Savu, danas i sutra očekuje se isto. Naime, slovenska Državna agencija za okoliš i prostor najavila je u petak prijepodne da se krajem dana očekuju obilne oborine u većem dijelu zemlje koje ne bi trebale prestati sve do nedjelje. Slovenci očekuju porast vodostaja rijeka, no manjeg intenziteta nego prošlog tjedna.

Hidrolog Trninić rekao je da će u Sloveniji pasti između 50 i sto milimetara kiše po četvornom metru, a u Hrvatskoj uglavnom od 50 do 70, no ponegdje bi ta količina mogla dostići i sto milimetara po četvornom metru.