JADRANKA KOSOR VS. LOGIKA

'Piloti su mi rekli da je sve bilo u redu'

24.09.2010 u 10:20

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor, ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josip Lucić posjetili su jutros pilote koji su sudjelovali u jučerašnjoj zrakoplovnoj nesreći te su rekli da je u ovom trenutku najvažnije da su živi, da su dobro i da će nastaviti sa svojim poslom

'Istražitelji još nisu bili kod pilota jer oni najprije moraju proći bolnički tretman', rekao je Vukelić. Na pitanja novinara o tvrdnjama da se nesreća dogodila zbog štednje u MORH-u, premijerka Jadranka Kosor je ustvrdila: 'Ova nesreća se nije

dogodila zbog novca. U razgovoru s pilotima saznala sam da je sve bilo u redu, a o rezultatima istrage - to ćemo tek znati.' Doduše, nije poznato kako to da premijerka točno zna zbog čega se nesreća nije dogodila ako istraga zapravo još nije počela.

Novinare je također zanimalo kakva je budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na što je premijerka rekla da modernizacija ide dalje.

Vukelić je pobliže objasnio što je premijerka htjela reći, kazavši da su ga predsjednik i premijerka zadužili da im dostavi sve podatke o budućnosti HRZ-a, što će on i učiniti na sjednici sljedećeg Vijeća za obranu. Naglasio je da su pred nama dvije mogućnosti - ili modernizirati postojeću flotu ili kupiti nove zrakoplove.

'To će se tek raspraviti. U dugoročnom planu je modernizacija, a traže se varijante koje su ekonomski isplative', dodao je Vukelić.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti da hrvatski zračni prostor čuva NATO, što je spominjao i predsjednik Josipović, premijerka Kosor i ministar Vukelić odgovorili su da sami čuvamo svoj zračni prostor te da se još nije raspravljalo o tome.

Novinare je zanimalo što ako se pokaže da su za pad MIG-ova krivi piloti, na što je odgovorio ministar obrane, rekavši da imamo vrhunski obučene pilote koji su napravili sve što su mogli u trenutku kada je došlo do incidenta, a što se točno dogodilo, utvrdit će istražno povjerenstvo. A ako se pokaže da su piloti krivi, 'vidjet ćemo što dalje slijedi', rekao je Vukelić.

Prema dostupnim informacijama, piloti bi danas trebali biti pušteni iz bolnice.