NERIJEŠENA SMRT BRITT LAPTHORNE

Australska televizija prikazala kombi otmičara

08.02.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Australska televizijska postaja Channel Seven u nedjelju navečer, po mjesnom vremenu, prikazala je u emisiji Sunday Night prilog o Australki Britt Lapthorne, koja je u ljeto 2008. stradala u Dubrovniku, a u kojem se tvrdi da kod dubrovačkog noćnog kluba Fuego djeluje organizirana skupina koja vreba i otima mlade strankinje

U prilogu su prikazani iskazi tri djevojke - Amerikanke Jennifer Blanchard te dvije Australke predstavljene kao Amber i Kate - koje tvrde da ih je kod kluba Fuego u različitim incidentima skupina mladića pokušala oteti i odvesti u nepoznatu pravcu.

Prema njihovim iskazima ti su se mladići lažno predstavljali kao policajci u civilu a neki od njih su bili i naoružani. Blanchard je izjavila da su deset dana nakon što je Lapthorne nestala, mladići napali nju i njene prijatelje ispred kluba Fuego ali su pobjegli kad su im u pomoć priskočili drugi turisti.

Australka Amber je pred kamerama rekla da ju je pet dana prije nestanka Lapthorne skupina mladića koja je izišla iz 'kombija' pokušala zaustaviti, ali je ona pobjegla.

Channel Seven je prikazao snimku sa sigurnosne kamere za koju tvrdi da je u noći nestanka Britt Lapthorne snimala područje ispred kluba Fuego. Na toj snimci se vidi veće tamno vozilo kako se zaustavlja i netko ulazi u njega. Australka Amber, kojoj su novinari pokazali tu snimku, kaže da su mladići koji su nju htjeli zaustaviti vozili takvo vozilo.

Prema iskazu Amerikanke, koja nije incident prijavila hrvatskoj policiji, napravljen je crtež jednog od mladića, za koji su Australke rekle da je vrlo sličan jednom od napadača.

Dale i Elke Lapthorn, roditelji stradale Britt, u emisiji su izjavili kako vjeruju da je ona ubijena i da žele da se njena smrt istraži do kraja kako bi se našli počinitelji.

Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Zlatko Sokolar je 4. veljače objavio priopćenje u kojem se, među ostalim, kaže: "Ističemo da je dosadašnjim aktivnostima utvrđeno da nema dokaza o počinjenju kaznenog djela, tako da se ne može govoriti o ubojstvu te samim time i o eventualnim osumnjičenim osobama za počinjenje kaznenog djela. Napominjemo da je izvršenom obdukcijom u Republici Hrvatskoj utvrđeno da nema tragova nasilja na Brittinom tijelu, a koliko nam je poznato, ovaj nalaz je potvrđen i obdukcijom u Australiji". On ističe da je istraga i dalje u tijeku.

Vlasnik kluba Fuego, Dubrovčanin Vinko Cosmai, izjavio je za 'Slobodnu Dalmaciju' da će tužiti će australsku TV postaju Channel Seven jer njegov noćni klub Fuego predstavlja kao okupljalište organizirane skupine otmičara djevojaka i žena, stranih turistkinja koje posjećuju Dubrovnik.

'Ispada da je dovoljno da jedna televizijska ekipa dođe izvana, provede pet dana u Gradu i odmah riješi slučaj Lapthorne kojim se naša policija bavila mjesecima', izjavio je Cosmai. On kaže kako ga nitko iz TV ekipe Channel 7 nije kontaktirao dok su u Dubrovniku prikupljali materijal za emisiju.

Britt Lapthorne nestala je u noći sa 17. na 18 rujna u Dubrovniku a njeno je tijelo nađeno 6. listopada u uvali Boninovo. Mlada Australka posljednji je put viđena u dubrovačkom noćnom klubu Fuego.

Obdukcija provedena u Zagrebu potvrdila je da je pronađeni leš 21-godišnje Britt Lapthorne što je, na traženje roditelja, potvrđeno i obdukcijom provedenom u Australiji. Obdukcija u Australiji nije dovela do uzroka smrti, a obdukcija koju je provela hrvatska strana pokazala je da se na tijelu stradale Lapthorne nisu pokazali tragovi nasilja.