ZELENO SVJETLO MREŽI

Spajanje bolnica prošlo u Skupštini

23.09.2010 u 20:00

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su većinom glasova poduprli prijedlog da se zagrebačke bolnice spoje u novu mrežu po srodnosti bolnica što bi pridonijelo uštedama u poslovanju i boljoj usluzi za pacijente

Po tom bi se prijedlogu, na inicijativu upravnih vijeća pet zagrebačkih bolnica, u jedan dječji centar spojile dječje bolnice Srebrnjak, Goljak i Kukuljevićeva te psihijatrijske bolnice Jankomir i Vrapče, a samostalne bi ostale Klinička bolnica Sveti Duh i Bolnica za plućne bolesti u Rockeffelerovoj, koja bi, proširenjem, postala hospicij.

Obrazlažući inicijativu predsjednik odbora za zdravstvo Miran Martinac rekao je kako je nužno da se provedba statusnih promjena bolnica, kojih je osnivač grad Zagreb, temelji na načelima struke, da se prethodno konzultiraju sva potrebna strukovna i stručna tijela i udruge te se izrade sve potrebne analize.

U ime Kluba HDZ-a Jasen Mesić je ocijenio da se inicijativom žele zadržati upravljačke strukture. To je u ime Kluba SDP-a odbacio Mirando Mrsić, ustvrdivši kako se s tom inicijativom ne želi kadrovirati, nego poboljšati zdravstvena zaštita u Zagrebu u čije bolnice dolazi 40 posto bolesnika izvan grada. Navodi da su izdvajanja za zdravstvo u Hrvatskoj pri vrhu Europe, gotovo na razini Njemačke.

Morana Paliković-Gruden je u ime Kluba HNS-a izrazila nadu da će analiza "cost benefit" pokazati da su zagrebačke bolnice i do sada dobro radile svoj posao te da nema nikakve potrebe za njihovim spajanjem.

Gradski zastupnici zatražili su od gradonačelnika Milana Bandića da do iduće skupštinske sjednice doradi prijedlog odluke o taksi-prijevozu kako bi se taj prijedlog poboljšao.

Tijekom rasprave vijećnici su isticali nezadovoljstvo građana visokim cijenama taksija te se založili za djelomičnu liberalizaciju taksi-usluga kako bi ona bila bolja i jeftinija. Upitali su zašto se vožnja u taksiju ne može plaćati karticama te zašto se broj dozvola određuje u omjeru jedno vozilo na 700 stanovnika, a ne u nekom drugom omjeru.

Skupština je završila rad prihvaćanjem više zaključaka o imenovanjima i razrješenjima. Zastupnica HNS-a Morana Paliković-Gruden zatražila je izvješće o radu i stanju u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb i povrat skupštini upravljačkih prava u toj ustanovi koja su bila u rukama gradskog poglavarstva.