JOŠ JEDAN 'OBROVAC'

Odbrojavanje do stečaja Sušionice je počelo

23.09.2010 u 14:45

Bionic
Reading

Najkasnije za tri dana bit će poznata odluka o otvaranju stečajnog postupka nad Sušionicom voća i povrća u Vrpolju. Na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu u srijedu je održano ispitno ročište kako bi se utvrdilo jesu li zadovoljeni svi uvjeti za pokretanje stečaja nad Sušionicom u koju je uloženo 7,5 milijuna eura, a jamstvo za kredite dala je Vlada

Obećavajući projekt, pokrenut prije osam godina, u međuvremenu se pretvorio u još jedan Obrovac. Sredstva uložena u Sušionicu nikada se nisu vratila jer proizvodnja u Sušionici voća i povrća nikada nije zaživjela u punom kapacitetu. Iako je, primjerice, kapacitet suvremenog sušača čak 2,5 tone voća i povrća na sat, u najsuvremenijoj Sušionici u osam se godina osušilo tek pet tisuća tona mrkve i peršinovog lista.

Premda u čitavoj regiji ne postoji slična Sušionica te pogoni u Vrpolju doslovno nisu imali konkurenciju, zbog lošeg poslovanja Sušionica je iz mjeseca u mjesec gomilala gubitke koji su sada veći od 100 milijuna kuna te su odavno premašili vrijednost temeljnog kapitala.

Broj zaposlenih se sa 41 smanjio na samo 19 radnika, za koje bi pokretanje stečaja značilo početak kraja višegodišnje agonije. No, konačan kraj agonije bio bi tek pronalaženje vlasnika koji bi omogućio pokretanje proizvodnje na zdravim temeljima. Tome se nadaju i radnici i predsjednik sindikata PPDIV-a, Slavko Kotromanović koji tvrdi da su svi uvjeti za prvi korak, a to je pokretanje stečaja nad Sušionicom, odavno ispunjeni.

Ukoliko se s tim složi i sutkinja slavonskobrodskog Trgovačkog suda Mirna Vujčić, imenovat će stečajnog upravitelja te zakazati ročište, na kojemu će biti prijavljene tražbine te izvještajno ročište na kojem će vjerovnici donijeti odluku o daljnjem tijeku postupka.