UZROK PADA ZRAKOPLOVA

Kabina jednog MIG-a nije bila zatvorena?

23.09.2010 u 20:56

Bionic
Reading

Tijekom vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva oko 12.50 sati, dva zrakoplova tipa MIG-21 doživjela su nesreću u zraku te su oba pala. Pretpostavlja se da je otpao dio aviona koji je srušio drugi. Dok su piloti lakše ozlijeđeni, jedna žena koja je u trenutku nesreće radila u polju, od krhotina je zadobila teške ozlijede

Obojica pilota uspješno su se katapultirali, te se nakon prizemljenja s padobranom javili Zapovjedništvu HRZ i PZO-a. Do nesreće je došlo oko 12:50 na visini od oko 5000 metara na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju.

Prema pisanju Jutarnjeg lista zasad se kao najrealniji uzrok nesreće smatra da je jednom avionu otpala kabina jer nije bila dobro zatvorena

Pretpostavlja se da je kabina udarila u drugi MIG koji je bio iza njega i srušila ga. Raspad MIG-ova na desetine komada objašnjava se činjenicom da su MIG-ovi konstrukcijski spojeni zakovicama i da je mala strukturna šteta na avionu dovoljna da dođe do raspada aviona.

Kako doznajemo iz MORH-a, radilo se o iskusnim pilotima (starijima od 30 godina) s višegodišnjim letačkim iskustvom. Piloti 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik su medicinskim helikopterom HRZ i PZO-a prebačeni na pregled u KB 'Dubrava' gdje su im ustanovljene lakše ozljede i nisu životno ugroženi.

KRHOTINE OZLIJEDILE ŽENU KOJA JE RADILA U POLJU

Prema informacijama iz policije krhotine zrakoplova teško su ozlijedile jednu ženu koja je radila na svojoj njivi, dva kilometra od mjesta nesreće.

Prema informacijama Radio Mrežnice, riječ je o 69-godišnjoj Mariji Klipa kojoj liječnici ogulinske bolnice pokušavaju spasiti teško ozlijeđenu ruku s obzirom na to da su joj se krhotine stakla i ostaci zrakoplova zabili u ruku i prerezali joj nadlakticu.

Marija Klipa operirana je nakon teških ozljeda zadobivenih na tlu od krhotina vojnih zrakoplova, oporavlja se u ogulinskoj Općoj bolnici te su joj sve životne funkcije stabilne - piše Hina.

Kirurzi Igor Tripalo i Zlatko Grbačić nakon četverosatne operacije kazali su da je pacijenciti za sada ruka spašena od amputacije, iako je bila potrebna rekonstrukcija dijela kosti lijeve nadlaktice, a oštećeni su i živci i mišići.

Zlatko Grbačić također je kazao da on unatoč tomu vjeruje u oporavak ruke, ali da će to dugo trajati.

'U ruci smo pronašli manji metalni dio i sačuvali ga za istražitelje', kazao je Grbačić u trenutku kad ga je iznosio iz operacijske dvorane te ga na trenutak pokazao.

U bolnici je bio župan Ivan Vučić koji je razgovarao s rodbinom ozlijeđene žene te s kirurzima.

Istaknuvši kako mu je žao što se dogodila zrakoplovna nesreća, župan Vučić je u izjavi za Hinu kazao kako mora pohvaliti interventne službe Centar 112, HGSS te vatrogasce koji su sjajno obavili posao prije nego su prepustili mjesto pada zrakoplova vojsci i policiji.

KOJI JE UZROK NESREĆE?

Kako javlja Kaportal, avioni su se srušili kod plaščanskog sela koje se zove - Vukelići.

MiG-21

MiG-21 je ruski nadzvučni borbeni zrakoplov koji je dizajnirala tvrtka Mikojan i Gurević u bivšem Sovjetskom Savezu. Zbog velike popularnosti i duge službe izrađen je u velikom broju inačica. Uglavnom je izgrađen od aluminija s dodacima čelika, magnezija i fiberglasa. Poznat je po svom dizajnu u obliku 'cigarete' s delta krilima, a pokreće ga turbomlazni motor. Neki modeli dostižu brzine veće od 2 Macha. Bio je jedan od najnaprednijih borbenih zrakoplova svoga vremena. U vojnim vježbama u sklopu USAF-a pokazao se kao dostojan protivnik lovcima F-15 i F-16.

Isti portal javlja kako su se avioni prilikom vježbe navodno međusobno okrznuli, no prema novim informacijama Jutarnjeg lista, izgledno je da je otpao dio jednog MIG-a, udario u drugi i srušio ga. Iz Ministarstva obrane do kraja istrage ne žele govoriti o uzrocima.

Ovih dana na tom se području održava obuka pilota MiG 21 za lociranje i djelovanje po ciljevima na zemlji, a u obuci sudjeluju piloti 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa četiri zrakoplova MIG 21 i tri helikoptera Mi-171.

Mjesta pada zrakoplova osiguravaju pripadnici policije i vojne policije, a iz MORH-a upozoravaju građane i predstavnike medija da zbog vlastite sigurnosti ne prilaze mjestu nesreće i okolnom području, obzirom da postoje informacije kako je riječ o području na kojem ima zaostalih mina iz Domovinskog rata.

Ministar obrane Branko Vukelić potvrdio je pad dvaju vojnih zrakoplova na slunjskom poligonu i rekao kako su oba pilota živa, a nada se i zdrava.

'Oba su pilota preživjela pad, upućeni su na pregled KB Dubravu kako bismo bili sigurni da je sve u redu.' - rekao je Vukelić.

Hrvatski ministar obrane je naglasio kako nam je ostalo još šest MIG-ova i da obrana zračnog prostora Hrvatske nije ugrožena.

Vukelić je naglasio da ovaj slučaj nema veze sa štednjom u vojsci, a za sutra je anjavljen u ogulinskoj bolnici te u KBC-u Dubrava gdje će posjetiti ozlijeđene nakon svojih državnih tajnika Mate Rabotega i Željka Goršića.

MORH je odmah formirao istražno povjerenstvo koje se iz Lučkog uputilo prema poligonu.