SUSRET S JANDROKOVIĆEM

Scheffer vjeruje da će Hrvatska početkom travnja u NATO

07.02.2009 u 18:03

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se u subotu u Muenchenu s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom koji je izrazio uvjerenje da će Hrvatska na summitu NATO-a početkom travnja postati punopravna članica tog vojnopolitičkog saveza

Jandroković i Scheffer razgovarali su na marginama Sigurnosne konferencije u Muenchenu o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u u parlamentima zemalja članica koje to još nisu učinile.

Obojica se nadaju da će taj proces biti dovršen krajem veljače a najkasnije početkom ožujka kako bi Hrvatska zajedno s Albanijom ušla u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza početkom travnja na summitu u francuskom Strasbourgu i njemačkom Kehlu.

Protokol je dosad ratificiralo 20 od 26 članica Saveza. Među onima koji to još nisu učinili su Slovenija, Grčka i Nizozemska čiji su ministri vanjskih poslova Jandrokoviću u Muenchenu najavili da će njihovi parlamenti to učiniti vrlo brzo.

Granični spor sa Slovenijom i s njime povezana blokada pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a također je bila tema razgovora ministra Jandrokovića s grčkom kolegicom Dorom Bakoyannis, nizozemskim šefom diplomacije Maximeom Verhagenom, finskim ministrom Alexanderom Stubbom i s bavarskom ministricom za Europu Emiliom Mueller.

Jandroković im je iznio hrvatske argumente oko graničnog spora sa susjednom Slovenijom, a ministri su iskazali razumijevanje za hrvatski prijedlog da se to pitanje riješi prema normama međunarodnog prava odnosno da se povjeri na rješavanje međunarodnom pravosudnom tijelu.

Šef hrvatske diplomacije imao je na marginama konferencije u glavnom gradu Bavarske još nekoliko kraćih susreta među ostalim i s Miroslavom Lajčakom, novoimenovanim slovačkim ministrom vanjskih poslova koji će do izbora svog nasljednika obnašati dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.