SPREMNI NA 'MODIFIKACIJE'

Sabor raspravlja o mirovinskoj reformi

22.09.2010 u 17:28

Bionic
Reading

Hrvatski sabor poslijepodne raspravlja o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, a ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač je, obrazlažući izmjene, upozorio da je prema sadašnjem stanju mirovinski sustav teško održiv na duži rok

Sabor o izmjenama raspravlja u redovitoj proceduri, iako je prvotno Vlada predložila da zakon ide u hitnu saborsku proceduru.

Na početku današnje sjednice Sabora, naime, premijerka Jadranka Kosor prihvatila je prijedlog Kluba HNS-HSU da se o izmjenama tog zakona ne raspravlja u hitnoj već u redovitoj proceduri, tako da će se o zakonu raspravljati u dva čitanja. Kosor je tijekom 'aktualnog prijepodneva' najavila i da će vlada promisliti o 'modifikaciji' nekih odredbi koje se tiču zaposlenih žena.

Obrazlažući razloge izmjena, Popijač je kazao kako odnos između umirovljenika i osiguranika u Hrvatskoj danas iznosi samo 1 prema 1,29, a isto tako, naveo je, samo 11,6 posto radnika je u mirovinu otišlo s punih 40 godina staža.

Planirani rashodi za mirovinski sustav ove godine iznose 35 milijardi kuna, upozorio je Popijač i naglasio kako nije riječ o reformi mirovinskog sustava već samo o nekoliko izmjena zakona kojima se želi poboljšati stanje u mirovinskom sustavu.

Po Vladinom prijedlogu, objasnio je Popijač, temeljem rješenja Ustavnog suda odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednačio bi se u idućih 10 godina.

Trenutno žene u starosnu mirovinu idu sa 60 godina, a muškarci sa 65 godina, a Vlada predlaže da se od 2011. do 2019. ženama ta dob svake godine povećava za šest mjeseci, pa bi se dob za odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednačila 2020.

Vlada predloženim izmjenama povećava i postotak penalizacije za ranije umirovljenje i s dosadašnjih 1,8 posto po godini to diže na 4,08 posto, pa bi za umirovljenje pet godina prije zakonskog roka za odlazak u starosnu mirovinu to smanjenje bilo 20,4 posto. S druge strane, predlaže uvećanje mirovina za one koji će raditi i nakon što ostvare uvjet za punu mirovinu na način da im se mirovina povećava za 0,34 posto, odnosno za 20,4 posto za pet godina.