POPLAVA U BUJŠTINI

Velike štete na dvorani vrijednoj 50 milijuna kuna

22.09.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Zbog poplave zatvorena cesta Umag – Buje, jutros je otvorena, no granični prijelaz Kaštel još uvijek je zatvoren jer je sanacija ceste sa slovenske strane još u tijeku. Kiša koja je ovog vikenda nad Bujštinom padala tempom od 339 mm na sat nanijela je velike štete, ponajprije vinogradarima, ali i sportskim klubovima

Proljetos uređeni tereni i prostorije Teniskog kluba Buje te dva terena Nogometnog kluba, kao i cijela dolina, sasvim su poplavljeni.

'Ovo je čemer i jad. Prvi koji su došli u klub, zatekli su vodu do krova objekta. Šteta je ogromna. Sva dokumentacija Kluba je uništena. Propalo je osam kubičnih metara tenisita, a uništeni su i svi električni uređaji u klupskim prostorijama, kao i sav namještaj', kaže Pino Valenta iz TK Buje. U uređenje kluba uloženo je puno truda i ljubavi, a sada su opet na početku pa mole članove i građane za pomoć.

U Novigradu je poplava uništila 50 milijuna kuna vrijednu novu sportsku dvoranu. Sportski djelatnici iz cijele Istre jučer su pomagali u raščišćavanju poplavljenog inventara, no pravi razmjeri nastale štete znati će se nakon službene procjene oformljenog Povjerenstva za procjenu šteta.

Naime, dosadašnje vremenske nepogode uglavnom su pogađale samo poljoprivredne kulture, no silne oborine i izlijevanje rijeka ovog puta poplavilo je cijele dijelove naselja, pa se postojeće Povjerenstvo za procjenu šteta moralo proširiti novim članovima iz građevinske struke.

Kako veli pročelnik Alen Luk, službena procjena šteta za Novigrad očekuje se u petak, nakon čega će se sasvim izvjesno od Županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode. No, s obzirom na praznu državnu blagajnu i dosadašnja iskustva da naknade ne pokrivaju u cijelosti iznose stvarne štete, svaka pomoć je dobrodošla.