VODA SE POVLAČI

Evakuirano gotovo 250 ljudi

22.09.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Prema informacijama Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice tijekom noći nije bilo poziva stanovništva iz ugroženih i poplavljenih područja, nakon što su jučer evakuirane 244 osobe, izvijestila je jutros u 10 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS)

Razina vode pada i situacija postaje izglednija za početak sanacije i nasipa i prometnica, ali i poplavljenih kuća. Prohodne su ceste: Novo Čiče - Črnkovec - Šćitarjevo - Drenje Šćitarjevsko - Novaki Šćitarjevski.

Prohodne su i ceste Črnkovec - Lekneno - Strmec Bukevski - Obed - Bukevje. Također su prohodne ceste Novo Čiče - Donja Lazina, Novo Čiče - Jagodno - Ribnica, Novo Čiče do ulaza u Čret Posavski, Novo Čiče prema Čičkoj Poljani do ulaza te Bukevje - Drnek.

Na određenim dijelovima prometnica još uvijek ima vode tako da je prohodnost moguća s većim automobilima. Za sanaciju oštećenih i puknutih nasipa zadužene su Hrvatske vode, a za sigurnost na ulicama MUP.

Stožer za zaštitu i spašavanje djeluje u tri smjera. Jedan na daljnjoj evakuaciji stanovništva, ukoliko za time bude potrebe, a drugi se odnosi na dostavu hrane, vode i ostalih potrepština. Treći dio odnosi se na početak ispumpavanja vode iz kuća. O navedena tri segmenta odgovorna je Javna vatrogasna postrojba i Zajednica vatrogasnih društava Grada Velike Gorice.

Moguću, interventnu sanaciju oštećenih prometnica radi komunalni odjel Grada Velike Gorice, a veterinarska stanica u koordinaciji s odjelom za poljoprivredu preuzela je brigu o životinjama i lešinama.

Ekipe velikogoričke Elektre na terenu su i provjeravaju ispravnost, a gdje je moguće stanovništvu ponovno uključuju električnu energiju. Osnovan je i Centar humanitarne pomoći kojim rukovodi gorički Crveni križ, a smješten je u vatrogasnom domu Novo Čiče, navodi u priopćenju Državna uprava za zaštitu i spašavanje.