ODLUKA O 'REFLEKTORIMA'

Je li optužnica protiv Polančeca utemeljena?

22.09.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu počela je sjednica Optužnog vijeća koje bi iza zatvorenih vrata trebalo odlučiti o utemeljenosti USKOK-ove optužnice protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u slučaju 'Reflektori', u kojem ga se tereti za 230.000 kuna 'teške' nezakonitosti u gradnji rasvjete na igralištu NK Osijek u njegovom rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice

Optužno vijeće počelo je sjednicu u 9 sati, a njime predsjedava sudac Vladimir Pavleković. Polančec je neposredno prije sjednice u pratnji branitelja Ante Nobila došao na Županijski sud na Zrinjevcu, no nije želio dati izjavu.

Vijeće će saslušati argumente za i protiv optužnice te odlučiti o njezinoj utemeljenosti. Vijeće može optužnicu potvrditi, odbaciti ili uputiti na doradu. Potvrdi li optužnicu optuženi Polančec na tu odluku neće imati pravo žalbe, a predmet će potom preuzeti Raspravno sudsko vijeće koje će zakazati pripremno ročište i odrediti početak suđenja.

USKOK je Polančeca optužio u slučaju 'Reflektori' u svibnju ove godine i to zbog protuzakonitog posredovanja i krivotvorenja službene isprave. Uz njega su optuženi još Željko Dražić i Tomislav Andabak. Njih se tereti da su na Polančecov zahtjev krivotvorili poslovne knjige kako bi izgledalo da je novac isplaćen za druge građevinske radove, a ne za postavljanje reflektora.

U USKOK-u tvrde da se Polančec, koristeći se autoritetom potpredsjednika Vlade, s jednom tvrtkom dogovorio o postavljanju reflektora, a potom direktora tog poduzeća uputio da račun ispostavi Dražiću koji se nakon toga s Andabakom dogovorio o ispostavi računa na kojem je naznačio da se plaćaju elektroinstalacijski radovi koji nikada nisu obavljeni. Polančeca se uz to tereti i za pokušaj prikrivanja tih nezakonitosti.