STEŽE SE OBRUČ

'Mravak USKOK-u pričao o svima, pa i ministrima'

21.09.2010 u 14:45

Bionic
Reading

Na pitanje dana koja još tri ministra tereti bivši šef HEP-a Ivan Mravak, njegov odvjetnik Branko Šerić kaže da on pred USKOK-om govorio o svim akterima s kojima je surađivao dok je bio na čelu našeg energetskog diva, pa tako i o ministrima

Pred USKOK-om Mravak, kaže odvjetnik Branko Šerić, iznosi svoju cjelokupnu povijest kao predsjednika uprave HEP-a. 'Radi se o tome da Ivan Mravak iznosi obranu o svom mandatu dugom pet i pol godina na čelu HEP-a. Tijekom tog vremena potpisano je preko 7.000 raznovrsnih ugovora, a susreta je bilo i znatno više', objašnjava Šerić.

Ako znamo da je vlasnik HEP-a država, a u ime države Vlada odlučuje o različitim događanjima, onda je logično da se spominju i ministri.

'On nikoga ne tereti. Ivan Mravak je Vukovarac, mirna duša. Ja kao odvjetnik nisam tip koji će obranu temeljiti na terećenju drugih. Nisam to činio u Haagu, pa neću ni ovdje', poručio je odvjetnik Šerić, ali dodao da se spominju akteri koji su sudjelovali u poslovima oko HEP-a prije i sada.

Na novinarsko pitanje može li pobliže reći o kojim se to akterima radi. Šerić odgovara: 'O svima. U tih pet i pol godina bilo je i promjena u Vladi i na funkcijama. Neki su odlazili, neki odlazili ili mijenjali funkcije.' Budući da je Mravak na čelu HEP-a bio pet i pol godina, a bivši ministar gospodarstva Branko Vukelić bio je na toj funkciji do siječnja 2008. godine, nije teško pretpostaviti na koga je Šerić ciljao kada je govorio o ministrima koji su mijenjali funkcije.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang nije bio voljan komentirati pisanje medija da je bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak teretio pred USKOK-om još tri ministra koji su navodno sudjelovali u financijskom malverzacijama u toj firmi.

'Puno toga će se iskristalizirati tijekom istrage, a, naravno, istinu ćemo doznati tek nakon presude suda', zaključio je Hebrang. On je komentirao i unutarstranačke sukobe u HDZ-u. Kaže da je situacija uobičajeno dobra, a priče o kojima se piše po medijima demantira.

'Mi smo u HDZ-u svoje interese uvijek stavljali iza interesa države. Tako je to i danas i u interesu države je da držimo stranku stabilnom. Vjerujem da ćemo provesti gospodarski programa Vlade i da ćemo iduće godine izaći iz recesije', poručio je Hebrang.

Dodao je da neće dopustiti da ih destabiliziraju kojekakve priče o svađama. 'Čak sam negdje pročitao i da je bilo na rubu tučnjave. Samo ne znam između koga, to nisam zapamtio. Nadam se između muških, nije valjda bilo povrede ravnopravnosti spolova', rekao je taj HDZ-ovac.