NOVI SKANDAL

Konzul otuđio namještaj vrijedan 10 tisuća eura

06.02.2009 u 20:47

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova nastavlja sankcionirati postupke diplomata koje smatra nezakonitima, pa je tako 29. siječnja podiglo kaznenu prijavu protiv Goroslava Kellera

Krajem prošle godine Keller je, nakon što je šest godina proveo na mjestu generalnog konzula u Sydneyju, opozvan s te dužnosti.

Večernji.hr piše da ga je njegova nasljednica Anamarija Mirjana Piškulić prijavila centrali u Zagrebu jer je sa sobom u Hrvatsku otpremio i inventurni namještaj te službenu dokumentaciju iz konzulata.

U neformalnoj podjeli diplomata na premijerove i predsjednikove, i Keller i njegova nasljednica smatraju se Mesićevima, iako u MVP-u tvrde da takva podjela ne postoji te poriču bilo kakvu političku pozadinu aktualnih 'čistki' u diplomatskim redovima.

Keller je priznao da je ponio namještaj koji mu ne pripada, kaže naš izvor, te je objasnio da je taj namještaj namjeravao otkupiti. On je stvarno podnio zahtjev za otkupom toga namještaja, ali mjesec dana nakon što ga je ukrcao na brod za Hrvatsku. Transport je platila država 10 tisuća dolara

Vrijednost otuđenog namještaja procjenjuje se na 10 tisuća eura

Osim toga, sa sobom je odnio i 15 kutija sa službenim dokumentima iz konzulata, od kojih neki imaju oznaku tajnosti. U kontejneru je bilo puno uredskog materijala, 50 šteka cigareta, oko 200 butelja vina i tako dalje.