DRAMATIČNO KOD VELIKE GORICE I SISKA

Sava probija nasipe, stanovnici evakuirani

Bionic
Reading

Dok se situacija u Zagrebu i u mjestima na Savi uzvodno od njega polako smiruje, nizvodno je u ponedjeljak situacija dramatična. Na području Velike Gorice voda probija tek izgrađene zečje nasipe a slično je i u mjestima uz Savu u Sisačko-moslavačkoj županiji

Gdje je kritično?

U općini Rugvice cijelu su noć postavljali zečje nasipe za vodeni val koji je tijekom ponedjeljka stigao na to područje. 'Vodeni val ovog trena na našem području stagnira. Vodostaj još nije počeo padati, no za sada srećom nema nikakvih posljedica. Cijelu noć smo u obrani, na puno punktova smo radili zečje nasipe. Nadam se da nam Sava ne nosi nova iznenađenja', rekao nam je načelnik općine Rugvica Ivan Remenar.

Iako u općini Martinska Ves kod Siska postoji nasip, u mjestu Trebarjevo Desno voda se prelila preko nasipa. Kuće se i tamo spašavaju postavljanjem zečjih nasipa. Na velikogoričkom je području situacija je izuzetno teška, posebice u mjestima Lekneno, Sop Bukevski, Strmec i Zablatje. Najteža situacija je u Leknenom koje je većim dijelom poplavljeno, a stanovnici su evakuirani.

Nabujala Sava probila je nasip u duljini od 50 metara. Voda je u nekim dijelovima mjesta visine jednog metra. U Strmcu Bukevskom i Zablatju poplavljeno je nekoliko kuća, a dio stanovnika je također evakuiran.

Obrana ovog područja počela je tijekom noći. Vatrogasci, policija, vojska te lokalno stanovništvo punili su vreće za zečje nasipe. Voda u brojnim mjestima uz Savu prelijeva nasipe, a na nekim su mjestima i odronjene prometnice, piše na internetskim stranicama grada Velika Gorica.

U Ivanjoj Reci poplavljena je crkva i igralište zbog izbijanja podzemnih voda te se radi zečji nasip, izvijestio je Ured za upravljanje hitnim situacijama.

U ponedjeljak je u pomoć mještanima Bukevja i Sopa Bukevskog u općini Orle u Zagrebačkoj županiji poslano 150 pripadnika Hrvatske vojske te potrebna oprema. 50 vojnika stiglo je i u u Dubrovčak u općini Rugvica, a 50 vojnika trebalo bi stići i u Sisačko-moslavačku županiju, priopćeno je iz MORH-a.

Bez kiše do petka

'U Zagrebu val stagnira, vodostaj Save opada i kritična situacija polako prestaje. Vodeni val kreće se prema Rugvici i Sisku, gdje će se spojiti vodeni val Kupe i Save u razmaku od nekoliko sati. Situacija uzvodno od Zagreba polako se smiruje. Priča se seli nizvodno', rekao je za tportal dr. Dušan Trninić, hidrolog Hrvatskg hidrometeorološkog zavoda

Vojska je sinoć gradila zečje nasipe u općini Brdovec

Unatoč velikim poplavama tijekom vikenda, vremenska prognoza nam je naklona. Nove oborine ne treba očekivati do petka te će naredna tri dana biti suha i sunčana, pojasnio je Trninić.

Brdovec se mogao bolje braniti?

No iako vodostaj Save polako pada, mjesta uzvodno od Zagreba, posebice u općini Brdovec i dalje muku muče s vodom. U mjestima Drenje, Prudnice, Zdenci i Javorje u okruženju je još 50 do 60 kuća, potvrdio je načelnik općine Brdovec Alen Prelec. Ova općina strepi od poplava sa svakim većima padalinama. Naime, Općina Brdovec godinama traži izgradnju nasipa od mjesta Ključ do Zaprešića, u dužini od sedam kilometara. 'Kažu nam da se rade projekti, da će biti nešto od toga, no ništa nije učinjeno', rekao je Prelec koji je dodao da ovako visok vodostaj nikada nije zabilježen.

U nedostatku pravog nasipa žitelje općine Brdovec od vode štite jedino zečji nasipi sastavljeni od vreća napunjenih pijeskom. No prema pouzdanim neslužbenim informacijama, doznajemo kako je i izgradnja zečjih nasipa u Brdovcu zapela. Iako se znalo da vodeni val iz Slovenije stiže, sve dok se Sava nije izlila, nije učinjeno ništa. Iako su na terenu bili vatrogasci i djelatnici Vodoprivrede, a kasnije i vojska, Državna uprava za zaštitu i spašavanje pripadnike civilne zaštite poslala je prekasno. 

'Načelnik općine aktivirao i postrojbu civilne zaštite opće namjene općine Brdovec, koja je aktivno sudjelovala u svim akcijama. Pripadnici civilne zaštite nisu nužno nosili odoru civilne zaštite po kojoj bi se razlikoval od drugih, već su pristupili zadatku u odjeći u kojoj su se zatekli', rekli su nam iz DUZS-a.

Dodaju kako do subote nisu iz Slovenije imali informaciju što bi se moglo dogoditi: 'Obzirom da je u razdoblju od 24 sata, od petka popodne do subote popodne, u Ljubljani palo 317 litara kiše stigle su od kolega iz Slovenije prve informacije o stanju i mogućem razvoju situacije. Od tog trenutka i Hrvatske vode i DUZS su pokrenuli sustav'.

Poplava u Umagu

Prvu pomoć, vatrogasni čamac za spašavanje i pijesak, poplavljenoj općini Brodovec, poslao je Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba koji uopće nije nadležan za Zagrebačku županiju.

Stanje u prometu

U ponedjeljak oko 10 sati, zbog izlijevanja rijeke Save, zatvorena je županijska cesta Sisak - Velika Gorica.

Nabujala Sava u Dubrovčaku

Zbog izvanrednih mjera obrane od poplave, u Zagrebu je zatvorena Karlovačka cesta, ulica Dr. Luje Naletilića, Brezovička cesta, te ceste između Jankomira i Velike Gorice koje prolaze teretnim kanalom.

Zbog napuknuća mosta zatvorena je županijska cesta ŽC 3052 Vrbovec - Cugovec u mjestu Gradec. Obilazak je brzom cestom Vrbovec - Gradec.

Zbog vode na kolniku, za sav promet zatvorena je nova obilaznica oko Đurđevca (obilazak je starom obilaznicom) zatvorene su i sljedeće županijske ceste: ŽC 3231 u mjestu Šibine, ŽC 3288 Marinovec Zelinski - Krečaves, ŽC 3282 Orlovac - Dražica, ŽC 4242 Topolovica - Špišić Bukovica, ŽC 3157 Žažina - Mala Gorica, ŽC 3035 Laduč - Drenje - Javorje, ŽC 3007 Bistra - Jakovlje, ŽC Kumrovec - Miljana, ŽC 3015 Hrastje - Polonje, ŽC 3016 Mlaka - Rakovec, ŽC 2084 Kaniža - Jerovec (obilazak preko Ivanca), ŽC 3143 Ozalj - Levkušje - Gornje Pokupje, ŽC 3020 Rajić - Rovišće, ŽC 3042 Bolč - Rajić, Zaprešićka ulica u Kupljenovu i LC 31053 Žunci - Donja Velika.

Na području Svetog Ivana Zeline, zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorene su i lokalne ceste: LC31003 u Gornjem Orešju, LC 31042 Šulinec - Novo Mjesto i LC 31007 Polonje - Novo Mjesto - Krečaves.

Zbog izlijevanja rijeke Bednje, zatvorena je državna cesta D 24 Leskovec Toplički - Slanje (obilazak je Novi Marof - Varaždinske Toplice-D 2 ili Ludbreg - Rastovsko - D 2), županijska cesta u mjestu Poljana (ŽC 2111). Obilazak: Grešćevina - Tuhovec - Varaždinske Toplice.

Sava snimljena s Podsusedskog mosta u Zagrebu


Zbog obilnih oborina, na mnogim cestama u Istri, na području Buja, Novigrada i Umaga nekoliko je desetaka centimetara vode na kolniku. Državna cesta D 300 Umag - Buje zatvorena je u mjestu Materada zbog vode na kolniku. Jedini izlaz iz Umaga je preko naselja Komunela i dalje preko Svete Marije na Krasu prema Ipsilonu.

Granični prijelaz Kaštel i Harmica zatvoreni su za sve skupine vozila, Plovanija je zatvorena za teretna, a Požane su otvorene samo za osobna vozila. GP Brčko - Gunja dopušten je promet vozilima mase do devet tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmjerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko - Gunja ograničena je na 40 km/h.