PROTIV TADIĆEVA POSJETA

HSP u Vukovaru na 'posljednjoj crti obrane'

17.09.2010 u 16:15

Bionic
Reading

'Nedopustivo je da Boris Tadić svojim dolaskom u Vukovar relativizira odgovornost Srbije za rat', stoji u pozivu Hrvatske stranke prava (HSP) na prosvjedni skup koji će se održati u subotu na središnjem vukovarskom trgu

Prosvjedni skup simbolično nazvan 'Posljednja crta obrane' HSP organizira, prije svega, kako bi iskazao svoje neslaganje s najavljenim posjetom srbijanskog predsjednika Vukovaru, no u najavi su istaknuli i druge teme na koje žele upozoriti.

Nezadovoljni su, prije svega, povlasticama koje dobiva srpska manjina u Hrvatskoj, pa tako prozivaju Vladu da kroz priznavanje statusa Zajedničkog vijeća (srpskih) općina 'legitimizira srpsku autonomiju'. 'Nedopustivo je da Hrvati kao većinski narod u slobodnoj Hrvatskoj imaju manja prava od srpske nacionalne manjine', upozoravaju pravaši koji će na subotnjem prosvjedu u Vukovaru podignuti svoj glas i protiv 'šikaniranja hrvatskih branitelja'. Po njima, 'obrana se naziva zločinom, a u Haagu se odlučuje jesmo li vodili pravedan rat'.

U Vukovaru se očekuje više tisuća prosvjednika. Prosvjed počinje u 18 sati, a pola sata ranije sudionici će se okupiti kod vukovarskog Vodotornja odakle će u mimohodu krenuti prema središtu grada.