BIVŠA KUTLINA ŠEFICA FINANCIJA OTKRIVA

'Potvrdila sam DORH-u svoj iskaz iz 2000. godine'

18.09.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Nakon što je buknula afera Hypo te se javnost ponovno zainteresirala za otkriće tjednika Feral da je Državnom odvjetništvu još 2000. godine suradnica kontroverznog poduzetnika Miroslava Kutle rekla da je Kutle za dobivanje kredita u Hypo banci dao proviziju Ivi Sanaderu, oglasili su se i Sanader i Kutle, a tportal uspio doći i do 'krunske svjedokinje', Milene Šenator, Kutline suradnice koja se ovih dana opet spominje kao osoba koja je vodila sada već čuvenu Kutlinu bilježnicu

Milena Šenator, bivša financijska direktorica Miroslava Kutle potvrdila je tportalu da je prije nekoliko mjeseci doista ponovo bila na razgovoru u Državnom odvjetništvu RH te na naše pitanje odgovorila da nije istina da je u međuvremenu bila povukla iskaz o Kutlinim isplatama koji je DORH-u dala još 2000. godine.

'Bila sam ponovo, ali mi je zbog istrage rečeno da o tome ne smijem govoriti. Radije bih ostala bez komentara, jer se ne želim vući po sudu zbog onoga što sam negdje rekla ili nisam rekla', kazala nam je Milena

Šenator kada smo joj htjeli postavili još neka pitanja.

Kako su prije mjesec dana pisali mediji, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ovog je proljeća pozvao Šenator u prostorije DORH-a, gdje mu je, prema tim napisima, ona ispričala kako je bivšem premijeru Ivi Sanaderu sredinom 90-ih od Miroslava Kutle u više navrata bilo ukupno isplaćeno oko 800 tisuća DEM nakon što je Kutle od Hypo Banke dobio kredit od četiri milijuna DEM. Novac je isplaćivan iz sefa koji se nalazio u prostorijama Kutline Globus grupe.

Isti takav iskaz, potkrijepljen dokumentacijom s popisom isplata iz Kutline crne blagajne, Šenator je još 2000. godine dala Draganu Novoselu, aktualnom Bajićevom zamjeniku. Postojanje spisa otkrio je 2004. tjednik Feral Tribune, objavivši i dio dokumenata, u kojima su zabilježene i Kutline isplate njegovim poslovnim partnerima i prijateljima. Unatoč tome, spis je sve do ovog proljeća skupljao prašinu u DORH-u. Možda je nedavno plasirana informacija po kojoj je Šenator bila povukla svoj iskaz, što je ona za tportal opovrgla, trebala DORH-u poslužiti kao opravdanje.

Naime, činjenica je da su se Bajić i Novosel, iako se u međuvremenu u Austriji i Njemačkoj već rasplamsala afera Hypo, za njezin deset godina star iskaz ponovo zainteresirali tek kada je odbjegli premijer Sanader izbačen iz HDZ-a. No čak i kada su mediji prošlog mjeseca dočuli za novo ispitivanje Milene Šenator i pohitali zaključiti da je konačno otvorena istraga protiv Sanadera u toj priči, iz DORH-a su ih ohladili priopćenjem da je o istrazi 'preuranjeno govoriti'. Sredinom kolovoza, DORH je u priopćenju naglasio da o 'tom slučaju' intenzivno surađuje s austrijskim istražiteljima 'i rezultati istraživanja u tom slučaju bitni su za ocjenu pod kojim okolnostima i uz sudjelovanje kojih osoba je Hypo banka davala kredite Globus grupi'. Nakon toga DORH nije htio komentirati nikakve moguće nove navode o tijeku istrage ili dokazima. Sam Kutle je potvrdio medijima da ga o tome iz DORH-a nikada nisu ništa pitali, pa je tako umjesto Bajiću, medijima objašnjavao da nikada nije podmićivao Sanadera.

Milena Šenator se nakon svojeg prvog iskaza 2000. godine nije našla u ulozi svjedoka, već ju je DORH radije smjestio na optuženičku klupu zajedno s Kutlom i drugima u slučaju izvlačenja novca iz Tiska, u kojem je 2004. bila osuđena na 20 mjeseci zatvora, ali je viši sud ukinuo tu presudu. U drugom procesu koji se protiv Kutle vodio zbog izvlačenja 58 milijuna kuna iz Globus hodlinga nastupila je kao jedan od svjedoka, ali Kutlu svojim svjedočenjem tada nije teretila, pa ga je Vrhovni sud 2008. oslobodio optužbi.

Koliko se može saznati iz sudskog registra, danas je Šenator vlasnica i direktorica tvrtke Tropik Trio iz Zaboka, no koja tijekom 2009. uopće nije poslovala. U vlasništvu njezina supruga Mirka Šenatora još je tvrtka Zagorje iz Bedekovčine, koja je lani također došla do ruba, a jedina obiteljska tvrtka koja regularno posluje, mali računovodstveni servis Knjigovodstvo OZ, u vlasništvu je njihova sina.

Tvrtka Zagorje nekada je imala 90 radnika i 13 ugostiteljskih objekata, a Mirko Šenator njezine je dionice stekao kupujući ih od branitelja koji su ih dobili u privatizaciji, pri čemu je dio kupovao i preko Milene Šenator. Od nekadašnje velike tvrtke, Zagorje je lani gotovo ostalo bez prihoda. Mirko Šenator se u financijskom izvješću tvrtke za 2009. žali da je sredinom 2008. zapaljen tvrtkin novouređeni objekt na Plavom jezeru u Bedekovčini, što je prijavio DORH-u i Uskoku, ali da je policija zaključila da je požar rezultat tehničkog kvara. Žali se i na gubitke nastale zbog sudskih troškova te vrlo otvoreno tvrdi da se tvrtka 'uništavala od pravosudnih tijela ove države'.

Nije jasno na koga je Šenator sumnjao kada je požar prijavio USKOK-u, no vidljivo je da je pokrenuo i izgubio niz sudskih postupaka protiv direktora koji su tvrtku vodili u privatizaciji prije nego što je on stekao najveći paket dionica, a koje je optužio da su samima sebi 'prodali' niz njezinih poslovnih objekata.

Milena Šenator sudjelovala je 90-ih još i u privatizaciji Kaštelanske rivijere, za račun Kutline Globus grupe, no bez tih je dionica ostala, jer ih nije platila, kao, uostalom, ni Kutle.