NOVA PRAVILA OSIGURAVATELJA

Frani Lučiću žele uzeti 390.000 kuna odštete?

17.09.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Popusti li Vrhovni sud pod pritiskom osiguravajućih kuća i prihvati li nove tablice za procjenu oštećenja zdravlja, građanima bi se naknade štete za invalidnost u težim slučajevima prepolovile, a pljuska ili potres mozga uopće ne bi bili smatrani ozljedom

Primjerice, žrtva kornatske tragedije, vatrogasac Frane Lučić, prema sadašnjim bi kriterijima bio stopostotni invalid i samo zbog duševnih boli, jer su mu smanjene životne aktivnosti, slijedila bi mu odšteta od 750.000 kuna (usto još ide naknada za strah, duševne boli zbog naruženosti, izgubljene dobiti i dr.).

Prema novom prijedlogu, Lučić bi (što govori grub izračun na temelju javno objavljenih podataka o njegovim ozljedama) dogurao do 80 posto invaliditeta, piše vecernji.hr. Taj postotak znači da bi zbog duševnih boli zbog smanjene životne aktivnosti odšteta bila upola manja i iznosila bi samo 360.000 kuna.

Sada je gubitak svih prstiju na rukama tjelesno oštećenje od 95 posto, a po novom bi bilo 65 posto. Gubitak vida na oba oka je stopostotno oštećenje, a po novom bi bilo 80 posto. Slično je i s drugim ozljedama.

Osim toga, lakše tjelesne ozljede, kao što su potres mozga, natučenost i slično, uopće se ne bi smatrale ozljedama ako liječnik nije opisao posljedice poput nesvjestice, povraćanja i slično, ili ako nisu istaknuti hematomi, razderotine i slično.

Prema tome, kako navodi odvjetnik Bruno Spitz, žena koju je pretukao nasilnik i ima potres mozga, natučenost leđa i ramena ne bi se smatrala ozlijeđenom ako nije povraćala i nije posve plava. 'Po njihovu, takva se ozljeda ne bi smatrala ni kaznenim djelom ni prekršajem niti bi se za nju plaćala odšteta. Prema tome, pljuska koju je muž opalio ženi više nije obiteljsko nasilje', zaključuje Spitz.

Kao i drugi odvjetnici koji se bave odštetom, Spitz ističe da je prijedlog novih tablica za procjenu oštećenja nepravedan, loš i na štetu građana kojima se ionako isplaćuju male odštete. Odvjetnici napominju da su nove tablice izradili liječnici koji nemaju klinička iskustva s pacijentima te da su se rukovodili interesima osiguravatelja.