NEJASAN ODGOVOR

Ideja Washdowna u Splitu nije isprana?

15.09.2010 u 23:51

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme u medijima su objavljene najave i spekulacije o mogućem korištenju splitske Sjeverne luke za provođenje logističke operacije Washdown amfibijskih snaga Ratne mornarice SAD-a

U kolovozu ove godine gradonačelnik Splita Željko Kerum zatražio je očitovanje zainteresiranih institucija i tvrtki o tome  jesu li razgovori na tu temu uopće vođeni s Ratnom mornaricom SAD-a, što je bio sadržaj razgovora, je li postignut ikakav dogovor te zbog čega je u razgovorima zaobiđen Grad Split.

Ministarstvo obrane RH, poduzeće Luka d. d. Split te Lučka uprava Split odgovorili su na upit i poslali svoja očitovanja na adresu gradskih vlasti u Banovini.

Poduzeće Luka Split je u odgovoru navelo da na sastanku nikakav komercijalni dogovor s Mornaricom SAD-a nije zaključen. Lučka uprava je slično odgovorila i nadodala da oni nisu ni organizirali sastanak.

MORH u svom očitovanju ističe da sastanak koji se održao u prostorijama Lučke uprave 27. srpnja nije dio bilateralne vojne suradnje Republike Hrvatske i SAD-a, već razmatranje mogućnosti komercijalne suradnje Luke Split i američke strane.

MORH naglašava da je sastanak bio informativne prirode te napominje da je samo posrednik u eventualnom komercijalnom poslu. U slučaju realizacije dogovora, MORH bi inzistirao na striktnom pridržavanju pozitivnih propisa Republike Hrvatske o očuvanju okoliša i zbrinjavanju otpadnih voda.

Poduzeće Luka d. d. i Lučka uprava zasad su se diskretno ogradile od inicijative koja je podigla na noge javnost u Splitu. Pranje američke opreme koja se koristi u Iraku, kontaminirane osiromašenim uranom na lokaciji u Sjevernoj luci, nikako se ne uklapa u planove turističkog razvoja Splita i Dalmacije.

Ono što zabrinjava i može se iščitati iz očitovanja MORH-a jest da oni zapravo nisu odustali od te inicijative i ostavljaju prostora sumnjama i nagađanjima o budućim planovima i namjerama, a splitska je javnost baš od MORH-a očekivala odlučan i jasan stav.