GRADONAČELNIK NEPLATIŠA

Bandić će biti krivac za lošije usluge u Gradu

15.09.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Skupština Zagrebačkog holdinga jednoglasno je prihvatila petnaest mjera, koje je usvojio prethodno Nadzorni odbor, za restrukturiranje Zagrebačkog holdinga. Te mjere koje se mogu svesti pod 'štedjeti, štedjeti i samo štedjeti' bit će preduvjet da Skupština ZGH ovom gradskoj megatvrtki da suglasnost, ako za 90 dana ispuni svih petnaest točaka, za podizanje dugoročnog zaduživanja od 150 milijuna eura

Gotovo tri sata trajala je sjednica skupštine ZGH, a na njoj je s osam glasova za, dva i jednim protiv prihvaćeno poslovanje ove tvrtke u prošloj godini.

Predsjednik uprave ZGH Ivo Čović najavio je na konferenciji za novinare da će pet članova uprave ubuduće imati deset posto manje plaće, a nakon smanjivanja njihovih plaća, trebalo bi uslijediti linearno rezanje svim zaposlenicima unutar Holdinga pod uvjetom da se o tome postigne dogovor sa sindikatima.

'U sljedećoj godini planiramo troškove osoblja smanjiti sa 1,8 milijardi kuna na 1,6 milijardi. Što se tiče izbora novih direktora u podružnicama, planiramo završiti taj proces do kraja ovog tjedna, a medijske napise o tome tko odlazi, a tko ostaje ne bih želio komentirati jer ja te informacije nisam ni plasirao u medije', kazao je Čović.

Prvi čovjek uprave upozorio je na problem nelikvidnosti u ZGH, zbog čega je djelomice i zatražio kredit jer od Grada nikako ne može naplatiti potraživanja.

'Zagrebačke ceste ne mogu naplatiti od Grada 200 milijuna kuna iz 2009. godine. Možemo shvatiti da netko nije u mogućnosti platiti, ali ne možemo prihvatiti da se o tome ne želi razgovarati niti da se žele dati rokovi u kojima bi se potraživanja mogla naplatiti', istaknuo je Čović.

No, odnosi s Gradom odnosno s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji, prema riječima čelnih ljudi Skupštine i uprave, gotovo ni da ne komunicira, ne zapinju samo na naplati, već i retroaktivnom rezanju novca iz proračuna.

Naime, Holding je dobio dopis u kojemu ih Davor Jelavić, pročelnik Ureda za gradnju, obavještava da će im smanjiti isplate iz proračuna 20 do 25 posto za usluge koje pružaju Zrinjevac, Čistoća i Zagrebačke ceste te da se ta odluka primjenjuje retroaktivno od 1. siječnja 2010. To znači da su ove podružnice ostale bez oko 200 milijuna kuna planiranog prihoda.

'To znači da Zrinjevac do kraja godine više ne bi dobio ni kune. Mi smo servis koji može davati usluge u okviru sredstava koje imamo. Primjerice, ako se dosad snijeg morao očistiti u roku od tri sata, to se može produžiti i na pet sati', zaključio je Čović.