ODJECI SVJEDOČENJA O INI

'Polančec nije mogao raditi na svoju ruku'

15.09.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Tko laže o privatizaciji Ine, tko je najveći kriminalac, a tko najveća poštenjačina, ostalo je visjeti u zraku nakon što su se pred Saborskim istražnim povjerenstvom za Inu našli oči u oči bivši potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polačec i dugogodišnji i aktualni ministar financija Ivan Šuker

Saborski zastupnik HNS-aRadimir Čačić kaže da su iskazi Polačeca i Šuker bili determinirani njihovim pozicijama jer je jedan je optuženik, a drugi ministar u Vladi. Nije dublje želio ulaziti u stvar tko tu laže, samo je rekao da, prema njegovom mišljenju, nije moguće da Ivan Šuker nije znao što se događa oko privatizacije Ine.

Josip Leko,SDP-ov član Istražnog povjerenstva za Inu, kaže da mu je svakako uvjerljivije zvučao Polančec. Uvjerljivost izlaganja, kaže on, ovisi o činjenicama koje se iznose i o tome što svatko od nas ima percepciju kakvi odnosi vladaju unutar Vlade ili u političkim strankama. 'Prema tome donosimo zaključke, a Damir Polančec je na jednostavan način kroz neke životne situacije bio prilično uvjerljiv', objasnio je Leko.

Polančecov iskaz dovodi u pitanje odgovornost rukovodstva cijelog HDZ-a, kaže SDP-ovac, a ako nisu ništa znali to ih diskreditira još više jer Vlada postoji da donosi odluke i vlada. 'Vlada koja ne zna i ne donosi odluke ne treba nikome. Odlučivanje je sastavni dio politike', kaže Leko.

Istražna povjerenstva - gubljenje vremena

I on se slaže da nije moguće da je Damir Polančec samostalno postupao u slučaju privatizacije Ine jer bi to diskreditiralo i stranku i Vladu. 'Na Vladi je da koordinira, donosi odluke i zna što joj rade ministri i zbog toga ću inzistirati na da se rasvijetle stvari koje je iznio Polančec', poručio je Leko.

Čačić ne gaji iluzije da će se na kraju istrage saznati tko je kriv za nastalu štetu. 'Saborska istražna povjerenstva su gubljenje vremena jer će vladajuća većina zaključiti što joj je volja, a istina je tu zadnje što ih zanima', mišljenje je Čačić. Situaciju oko privatizacije Ine, kaže, i prijenosa upravljačkih prava nerazmjernih udjelu u vlasništvu morat će se riješiti buduća Vlada.

Saborski zastupnik Damir Kajin kaže da ćemo tko tu laže, Polančec ili Šuker, znati tek kad se pred istražnim povjerenstvom pojave Sanader i premijerka Jadranka Kosor koja je kao 'vrijedna zapisničaraka sve zapisivala, pa se možda u njezinim bilježnicama kriju i neki dokazi'.

'Pa ako se ne može doći do Sanadera, evo, predlažem za iskoristimo predsjednika Ivu Josipovića koji za nekoliko dana kreće na put u Ameriku, pa će čak i održati predavanje na Sveučilištu Columbia. Zašto ga ne bismo ovlastili da Sanaderu i uruči poziv', predložio je Kajin da predsjednik ne ide praznih ruku.

Sanaderovo ismijavanje države

Sljedeći koraci istražnog povjerenstva su pokušati doći do bivšeg premijera Sanadera kako bi se konačno odazvao i pristupio svjedočenju, a ako se on ne odazove, kaže Leko, onda se kao logično nameće pozivanje sadašnje premijerke Jadranke Kosor koja je kao njegova zamjenica morala znati što se događa u državi.

Za Čačića je nedopustiv Sanaderov odnos prema i poigravanje s institucijama. 'Bez obzira što mu to sustav dopušta, odgovoran čovjek i političar bi se odazvao na poziv povjerenstva, pa i ako o povjerenstvima mišljenje kakvo imam i ja. Na kraju, ta floskula o da mu nije uručen poziv je laž u 99,9 posto slučajeva, a u Sanaderovu je to 100 posto laž jer je do jučer bio štićena osoba 24 sata, pa kako to onda država nije mogla doći do njega i uručiti mu poziv za svjedočenje pred povjerenstvom?!' upitao se Čačić i dodao da je riječ o ismijavanju pravne države.

Kajin kaže da u ovom slučaju nisu čisti ni vlast ni oporba jer Inu, prema njegovom mišljenju, nije trebalo prodavati ni 2003. godine, kao što nije ni trebalo provoditi ovu alkemiju koja je napravljena 2006. godine. 'Cijela stvar oko svjedočenja pred istražnim povjerenstvom za Inu će stati kada sve previše počne škoditi ekipi na vlast. Tada će se uključiti DORH koji će sve zaustaviti, a nakon izbora i smjene vlasti stavit će se konačna točka na 'i' oko cijelog slučaja jer bi se tada zatvaranje ove ekipe koja je sada na vlasti tumačilo kao politički progon', zaključio je Kajin.