SRB O PROVOKACIJI

'Grafiti su nastavak velikosrpske ideje'

14.09.2010 u 15:40

Bionic
Reading

'Ove je godine u Hrvatskoj eksplodiralo tzv. srpsko pitanje, a Vlada ne odgovara na njega, niti štiti hrvatske nacionalne interese niti prepoznaje opasnost. Naprotiv, ona ispunjava sve srpske zahtjeve', poručio je iz Vukovara predsjednik HSP-a Danijel Srb

Na izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu pojave nacionalističkih grafita u Borovu naselju, Danijel Srb je upozorio da 'grafiti jasno govore da u Vukovaru još uvijek postoje oni koji žele Vukovar u

Srbiji'.

'Neobično su snažni oni koji se nisu odrekli velikosrpske ideje na ovim prostorima. Ta je ideja sve snažnija, a Hrvatska na to ne odgovara. Posljedice mogu biti teške i baš zato 18. rujna u Vukovaru i organiziramo prosvjed. Ciljevi srpske politike na ovim prostorima su uvijek identični, a velikosrpska ideja ove se godine očitovala kroz razne zahtjeve koje im je Vlada i realizirala', ukazao je Danijel Srb.

Podsjetio je da HSP organizira prosvjed u Vukovar kako bi upozorio na 'jačanje regionalne pozicije Srbije, ali i odbacivanje odgovornosti Srbije za Domovinski rat i prenošenje krivice na politiku tadašnjih hrvatskih i srpskih političkih lidera'. Upravo to, po Srbovim riječima, radi srbijanski predsjednik Boris Tadić, proglašavajući Domovinski rat – građanskim ratom.

HSP na prosvjedu nazvanom 'Posljednja crta obrane' očekuje najmanje 4.000 sudionika, uglavnom stranačkog članstva. Potvrđen je dolazak i velikog broja pripadnika raznih ratnih i stradalničkih udruga. Dan ranije iz HSP-a su upozorili da posljednji grafiti nisu izdvojeni slučaj jer ih je posvuda po Vukovaru. Stoga su zatražili 'zaštitu posebno rigoroznim zakonima protiv takvog oblika govora mržnje'.