AKO USTAVNI SUD ODBIJE REFERENDUM

Sindikati će tražiti izvanredne izbore?

14.09.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je danas, nakon današnje odluke saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da pitanje održavanja referenduma o izmjenama ZOR-a uputi Ustavnome sudu, kako sindikati smatraju da je održavanje referenduma jedino rješenje, te dodao kako očekuje da će Ustavni sud svoju odluku brzo donijeti.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je, naime, podržao prijedlog vladajuće većine da Ustavni sud odluči o sadržaju referendumskog pitanja te potrebi održanja referenduma nakon što je Vlada povukla iz saborske procedure prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR)

Što se nas sindikata tiče, svjesni smo da smo prikupili dovoljno potpisa, a Zakon o referendumu kaže da ako se prikupi više od 10 posto pravovaljanih potpisa od ukupnog biračkog tijela, a to je prikupljeno, onda Hrvatski sabor treba raspisati referendum, kazao je Sever novinarima u Velikoj Gorici nakon obilježavanja Dana Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC).

"Očekujemo da će Ustavni sud reagirati jednako brzo kako je reagirao svojevremeno vezano uz krizni porez i rad trgovina nedjeljom i da se na njihovu odluku neće dugo čekati", dodao je čelnik NHS-a naglasivši kako je "jedini pravi put - referendum".

"Ako Hrvatski sabor ili Ustavni sud prosude drukčije, onda mi imamo nekakve odgovore vezano uz to hoćemo li i na koji način tražiti dodatna osiguranja. Ali i, s obzirom na brojku potpisa koja je prikupljena, svakako tražiti puno više od onoga što je samo referendumsko pitanje. No to je priča koja treba pričekati odgovore iz Sabora i Ustavnog suda", kazao je.

Sever ne vidi razlog zašto bi se dvojilo je li referendum u skladu s Ustavom ili ne. "Mi smo se konzultirali prije nego što smo napisali pitanje i ono nije u suprotnosti s onim kako se smije pitati. S druge strane, sama provedba pokazala je da ima dovoljno potpisa za referendum i prema tome čini se da bi sve dalje bilo još jedno gubljenje vremena", rekao je i ocijenio kako odugovlačenje ne koristi vladajućoj strukturi.

"Nama (sindikatima) je bilo najvažnije da se referendum ne događa usred ljeta, a ovo je sada vrijeme koje više ide na štetu vladajućoj strukturi jer što se više približavamo zimi to će nezadovoljstvo kod građana rasti, zbog grijanja, daljnih vjerojatnih otpuštanja, isplata plaća. To je lakše nama očekivati da ćemo prikupiti dovoljan broj ljudi za referendum, a uopće ne dvojimo kakva bi bila njihova odluka", kazao je.

Odluka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da Ustavni sud odluči o potrebi održavanja referenduma o prijedlogu izmjena Zakona o radu, nakon što je Vlada povukla iz saborske procedure izmjene ZOR-a, je neodrživa jer dovodi u pitanje sustav trodiobe vlasti, izjavio je danas za Hinu predsjednik Hrvatske udruge sindikata i koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević

Odluka je neodrživa jer otvara pitanje smisla postojanja trodiobe vlasti. Nakon potpisa koji su prikupljeni na zakonom propisan način, Sabor mora donijeti odluku o referendumu, a ocjena njegove ustavnosti nije potrebna pa stoga ni prebacivanje odgovornosti sa zakonodavne na sudsku vlast", kazao je Matijašević u izjavi za Hinu.

Kaže da je potpuno irelevantno postoji li prijedlog zakona i je li on povučen iz procedure, jer je referendumsko pitanje dobilo podršku hrvatskih građana.

Građani, kaže Matijašević, žele na referendumu onemogućiti ovoj ili nekoj drugoj vladi da izmjenama Zakona o radu zadire u volju pregovarača kad je riječ o kolektivnim ugovorima.

Današnja odluka saborskog odbora, kaže Matijašević, na mala vrata otvara mogućnost da se referendum ne održi, jer je, tvrdi, Ustavni sud u dobrom dijelu dosad donosio političke odluke u skladu sa stavovima izvršne vlasti, a zadnja odluka koja to potvrđuje je odluka o ocjeni ustavnosti "harača".

Pored toga, nema roka u kojem Ustavni sud može razmatrati referendumsko pitanje i potrebu održavanja referenduma, što znači da vladajući kupuju vrijeme, dok će građanima svakog dana rasti gorčina jer se njihovi stavovi ne poštuju, kazao je.

Na pitanje što će sindikati učiniti bude li Ustavni sud donio za njih nepovoljne odluke, rekao je da je jedino što sindikati tada mogu učiniti inzistiranje na izvanrednim izborima, jer je jasno da politika koja ne želi ispunjavati jasno izraženu volju svojih građana ne zaslužuje biti na vlasti.