KOSOR SE NADA

ZTC regionalni centar za remont zrakoplova?

14.09.2010 u 13:46

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor nazočila je danas proslavi Dana Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) u Velikoj Gorici i pritom poduprla nastojanje i planove da ZTC postane regionalni centar za servis zrakoplova

Zrakoplovno-tehnički centar je nasljednik Zrakoplovno tehničkog zavoda (ZTZ), a danas je prigodnom svečanošću obilježio 14. rujna 1991. i donošenje odluke radnika kojom su se dali na raspolaganje Vladi RH i time djelatno pridonijeli obrani domovine. Tom je odlukom onemogućen popravak zrakoplova koji su se našli u hangarima zavoda, a time i napadi na Hrvatsku.

ZTZ je do travnja prošle godine bio u sastavu MORH-a, a tada odlukom Vlade postaje ZTC, samostalna tvrtke u vlasništvu države koja i dalje održava i servisira zrakoplove i zrakoplovne tehnike za potrebe MORH-a, ali i proširuje svoju djelatnost na civilno tržište.

Premijerka Kosor, koja je obišla i hangare centra i upoznala se s radom na servisu helikoptera i zrakoplova, naglasila je kako je "priča o ZTC-u jedna dobra priča u sadašnjim teškim gospodarskim vremenima", a u kojoj su sudjelovali uprava, država i sindikat zaposlenih.

Naglasila je važnost rada stručnjaka ZTC-a posebice zbog servisa zrakoplova koji sudjeluju u gašenju požara, te poručila kako će Vlada tvrtki pomagati u nastojanju da postane regionalni centar za remont zrakoplova.

"Vi svojim znanjem omogućavate siguran let onima koji spašavaju živote", poručila je radnicima na prigodnoj svečanosti.

Kosor
je izrazila nadu da će doći i do predviđenog zapošljavanja novih ljudi istaknuvši kako je to iznimno važno u današnje vrijeme kad je bitan svaki novi zaposleni.

ZTC zapošljava 172 radnika, a deset njegovih radnika danas je dobilo certifikate za zrakoplove Canadair CL 415 koji se koriste u protupožarnoj sezoni. Namjera je Uprave u idućih šest mjeseci zaposliti još 30 inženjera zrakoplovne struke, odnosno proširenje poslovanja na civilno tržište.

"ZTC je sada civilno društvo, izdvojeno iz MORH-a, a nastavlja tradiciju u održavanju zrakoplova i zrakoplovne tehnike koja je duga preko 60 godina", kazao je predsjednik Uprave Zdravko Delić dodajući kako se ZTC rasprostire na 25 tisuća metara kvadratnih.

Želimo postati regionalni centar za protupožarne zrakoplove (air traktor i canadair), rekao je Delić dodajući kako je to, temeljem razgovora s predstavnicima Crne Gore i Makedonije vrlo realno. "Sljedeće godine će te sigurno vidjeti avione koji su na civilnom registru", rekao je.

Iznimno zadovoljstvo osnivanjem ZTC-a izrazio je i čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever. Njegov je sindikat bio uključen u aktivnosti vezane uz postupak izdvajanja tvrtke iz sastava MORH-a, a Sever je istaknuo kako je važno od ZTC-a napraviti snažnog regionalnog igrača koji će civilnom zrakoplovstvu moći puno ponuditi.