BJELIŠ: NE PARAZNANOSTI!

Veterinarski fakultet organizira kongres kvazimedicine

14.01.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Vijest da će se na Veterinarskom fakultetu (VEF) u Zagrebu krajem listopada održati 8. kongres o suradnji klasične i nekonvencionalne medicine naišla je ovih dana na oštre kritike mnogih članova akademske zajednice

Naime, Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu (HUPED) na svojim je stranicama nedavno objavilo informaciju prema kojoj je VEF suorganizator, a Gradsko poglavarstvo Zagreba pokrovitelj susreta.

Na VEF-u već nekoliko godina postoji izborni kolegij Osnove holističke medicine koji predaje prof. dr. sc. Damir Žubčić, a prema vodiču njegov je sadržaj sljedeći: 1. Holistička medicina (uvod u holističku medicinu); 2. Akupunktura (teorija tradicionalne kineske medicine i odjeliti značaj akupunkture); 3. Akupunkturne tehnike (upotreba igala, elektroakupunkture, akupunktura laserom i druge tehnike); 4. Znanstvena osnova i klinička aplikacija akupunkture (moderne teorije djelovanja akupunkture, akupunkturne točke, meridijani, najčešće kliničke indikacije); 5. Uvod u homeopatiju (principi liječenja homeopatijom); 6. Dijagnostika u homeopatiji (načini uzimanja anamneze i određivanja terapije); 7. Homeopatska materia medica (prikaz najvažnijih homeopatskih lijekova); 8. Fitoterapija (mogućnosti i značaj fitoterapije); 9. Pripremanje fitoterapijskih pripravaka (načini korištenja biljaka u terapiji); 10. Najvažnije biljke u liječenju (prikaz terapeutskog djelovanja najvažnijih biljaka); 11. Ostali načini liječenja holističke medicine (ayurvedska medicina, masaža, Bachova terapija, ortomolekularna medicina); 12. Uloga medicinara u holističkoj medicini (sadašnjost i budućnost holističke medicine).

No čini se da je sudjelovanje fakulteta u organizaciji kongresa bilo kap koja je prelila čašu.


Asistentica na VEF-u: Sramota za fakultet  

Na internetskim stranicama koje okupljaju hrvatske znanstvenike, poput portala Connect ili Googleove grupe skeptici, informacija da je VEF suorganizator skupa dočekana je s glasnim negodovanjem.

Tako fizičar s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Dario Hrupec u svojem komentaru upozorava da HUPED iskorištava Veterinarski fakultet ne bi li si podigao ugled, pri čemu, recipročno, ruši ugled fakulteta.

Asistentica na VEF-u, dr. vet. med. Jelena Šuran kaže pak da je sramota, ako je istina, to da njezin fakultet organizira takav skup.

'Na Veterinarskom fakultetu nitko od profesora ni ne zna za to, osim prof. Damira Žubčića koji je član HUPED-a', rekla je za tportal Šuran.

'Nisu informirani jer na našim stranicama nema obavijesti o održavanju kongresa, a nitko ne posjećuje stranice HUPED-a. Vjerujem da je dekan samo ustupio prostor te da ne stoji iza organizacije. Koliko znam, na veterini se trenutno samo profesor Damir Žubčić bavi alternativnim metodama. Mislim da se akademska zajednica previše diplomatski odnosi prema kvaziznanosti. Trebala bi pokazati malo oštriji stav. Homeopatija se ovdje predstavlja kao neka alternativa, ali se ne kritizira. Kada ja kažem da te stvari ne funkcioniraju, govore mi: 'Pa nemoj tako oštro', jer se ne žele nikome zamjeriti. Ipak, većina studenata shvaća da to ne djeluje. Možda tek manji broj studenata prihvaća alternativne metode. Najčešće se promovira akupunktura, no studenti mi znaju prići i govoriti da se čak i na redovnim predavanjima iz Unutrašnjih bolesti ponekad ističe da izvođenje vježbi reikija u blizini krava poboljšava mliječnost i smiju se.'

Pokušali smo popričati s dekanom VEF-a, prof. dr. sc. Velimirom Sušićem te provjeriti je li fakultet uistinu suorganizator ili je tek ustupio prostor za njegovo održavanje.

No kako je dekan bio zauzet i nedostupan, njegova tajnica Željana Klječanin rekla nam je da fizička osoba ne može biti organizator takvog kongresa, već samo VEF. 'Veterinarski fakultet je, dakle, suorganizator kongresa, dok je HUPED organizator', rekla je Klječanin.

Rektor Aleksa Bjeliš: Treba očuvati dignitet Sveučilišta

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš rekao je da je i sam uočio diskusiju o kongresu na portalu Connect. 'Vidio sam tu raspravu, međutim teško bih je mogao komentirati jer ne znam u kojem se kontekstu skup organizira. Mi smo, primjerice, obilježili povijest raznih događanja u medicini. Ne znam je li to možda takva koncepcija, a niti koja je motivacija, pa mi je teško komentirati. Ja, recimo, mogu kao fizičar organizirati povijest nefizikalnih teorija i mogu naći neku svoju motivaciju za to. Tu postoji velika sloboda akademske inicijative, međutim treba naći mjeru u tome i sačuvati dignitet Sveučilišta. Nadam se da su kolege svjesni toga i da su to osigurali, a ono što otvara put paraznanstvenim i neznanstvenim idejama ne bi trebalo podržavati. Recimo da netko organizira astrološki kongres, tu bi stvar trebalo zaustaviti', zaključio je Bjeliš.