ZRAKOPLOVNA OBUKA U AFGANISTANU

Hrvatski savjetnici u NATO-ovu Zapovjedništvu

13.09.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Prvi tim od 10 savjetnika iz Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva priključio se 8. rujna NATO-ovu Zapovjedništvu za zrakoplovnu obuku u Afganistanu (NATC-A), izvijestio je u ponedjeljak američki portal vojnih vijesti iz Iraka i Afganistana 'War on Teror News'

To je prva hrvatska jedinica koja se pridružila NATC-A-u.

Hrvatski napredni mentorski tim (AMT) podučavat će pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva o održavanju i djelovanju helikoptera Mi-17, ruske proizvodnje.

'Vrlo smo uzbuđeni zbog dolaska hrvatskog Mi-17 AMT-a. Iako su već drugi partneri iz NATO-a s nama, oni su prva NATO-ova ekipa za helikoptere Mi-17 koja će nam se pridružiti. Oni donose bogato iskustvo iz borbe i poboljšat će naše ukupne mentorske sposobnosti', izjavio je potpukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Wayne McCaskill, direktor operacija NATC-A i američke 438. ekspedicijske eksadrile.

'Taj partnerski pristup nudi široku paletu operativnih talenata koji uvelike pomažu našoj misiji izgradnje neovisnog, profesionalnog i operativno-sposobnog afganistanskog ratnog zrakoplovstva', dodao je.

'Koalicijski pristup je kritičan za ovu misiju koja je ključna za stabilnosti u regiji. Radujemo se suradnji 'rame uz rame' s hrvatskim timom', istaknuo je pukovnik McCaskill

Tim se sastoji od dvije pune posade i pripadnika održavanja helikoptera Mi-17. Postoje planovi da se ekipa poveća za 19 osoba u svibnju 2011. Oni su preuzeli obvezu savjetovanja u četvoromjesečnim rotacijama na dvije godine, a bit će podijeljeni na jedinicu savjetnika za održavanje i eskadrilu za prijevoz predsjednika, navodi se u izvješću.

Hrvati koji zajednički donose više od 100 godina iskustva u ulozi savjetnika, pridružit će se u NATC-A koalicijskim partnerima iz Kanade, Češke, Mađarske, Velike Britanije i SAD-a.