PULMOLOGIJA U PETRINJI

Oboljeli od tuberkuloze dijele sobe s ostalima

10.09.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Sudeći prema inspekcijskom nalazu, Odsjek za pulmologiju petrinjske bolnice opasan je za pacijente i za zdravstvene djelatnike jer su oboljeli od tuberkuloze pluća smješteni u sobe s ostalim oboljelima, piše Jutarnji list

Viši zdravstveni inspektor Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi donio je 11. kolovoza ove godine rješenje kojim se naređuje dr. Damiru Pahiću, ravnatelju Opće bolnice 'Dr. Ivo Pedišić' u Sisku, ispravljanje i uklanjanje 'nepravilnosti i nedostataka' u bolničkom Odsjeku za pulmologiju u Petrinji.

Zdravstvena inspekcija naredila je dr. Pahiću da obavezno testira sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike Odsjeka pulmologije u Petrinji, da fizički odvoji bolesnike oboljele od aktivne tuberkuloze pluća u zasebne sobe u odnosu na druge bolesnike, da osigura zaštitna sredstva za radno osoblje, da odvoji bolničko posuđe i pribor za jelo za oboljele od tuberkuloze pluća te da osigura postavljanje zidnih dozatora alkoholnog dezinficijensa za ruke.

Jutarnji piše da je inspekcija Odjela pulmologije u Petrinji obavljena 9. kolovoza jer je jedan zdravstveni djelatnik u toj bolnici zaražen bakterijom tuberkuloze.

Prema nalazu inspekcije, utvrđeno je da je 'činjenično stanje u suprotnosti s dobrom medicinskom praksom, kao i odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te odredbi naputka za suzbijanje i sprečavanje tuberkuloze'.

O čemu je riječ i zašto je stanje takvo, novinar Jutarnjeg pokušao je doznati od ravnatelja Opće bolnice 'Dr. Ivo Pedišić' u Sisku i u petrinjskoj bolnici.

Ravnatelj dr. Damir Pahić odbija bilo što reći, a liječnici i osoblje Odsjeka za pulmologiju u Petrinji boje se progovoriti. 'Dobit ćemo otkaz ako vam bilo što kažemo', rekli su novinarima zaposleni na petrinjskom Odjelu za pulmologiju.