SPAS: PROSTORNI PLAN

Županija srušila golf na Srđu!

09.09.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Nakon nedavno održane burne javne rasprave o golfu na Srđu, danas se oglasila Dubrovačko-neretvanska županija iz koje poručuju: 'Predloženi Urbanistički plan uređenja Sportsko-rekreacijskog centra s golf-igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug, koje će graditi tvrtka Razvoj golf, nije u skladu sa županijskim prostornim planom i zato ga treba nanovo izraditi'

Predloženi plan uređenja Srđa uvelike premašuje ono što je predviđeno prostornim planom Županije, istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. Naime, županijske stručne službe utvrdile su da je površina predviđena za izgradnju u prijedlogu 80,59 hektara, a to je čak tri puta veća površina od one prikazane u javnoj raspravi.

Time je grubo narušen županijski prostorni plan, ističe Dobroslavić te dodaje da je u prostornom planu Županije planirano 31 ha građevinskog zemljišta i 1200 kreveta, a prema ovom prijedlogu se građevinske zone rasprostiru na oko 80 ha. Župan dodaje da je investitor Razvoj golf, odnosno tvrtka Urbos koja je izradila prijedlog plana, na javnoj raspravi predstavio građevinske zone u koje su uračunate samo površine vila, odnosno građevine bez okolnog zemljišta.

Utvrdili smo da je na javnoj raspravi krivo prikazana površina od 31 hektara zona vila, istaknula je županijska pročelnica za prostorno uređenje i graditeljstvo Nike Sudarević te pojasnila da su izrađivači prijedloga plana definirali da je uređenje vila samo parcela na kojoj se nalazi vila, a sve ostalo hortikulturno uređenje vila, koje iznosi 54,59 hektara.

Ako se te površine pribroje 31 hektaru, ističe Sudarević, dobije se ukupna površina od čak 80,58 hektara koja je predviđena za izgradnju. Izrađivač plana je zone vila na mapama pokazao u zelenoj boji da bi bile manje vidljive, a prema zakonu vile i okolna zemljišta trebali bi biti ucrtani crvenom bojom. Građevinska čestica tako se prikazuje odvojeno od okolnog prostora.

Očekujemo da će Grad Dubrovnik povući taj prijedlog plana uređenja Srđa te ga vratiti izrađivaču na doradu i usklađivanje sa županijskim prostornim planom, istaknuo je Dobroslavić te dodao da dosad nigdje nije bila praksa da je za jedan krevet predviđeno oko 200 kvadrata građevinske bruto površine.

Naime, planira se graditi ukupno 268 vila, građevinska bruto površina je 207.400 kvadrata, gradivi dio, odnosno zbroj građevinskih čestica vila je 259.890 četvornih metara, njihova tlocrtna površina iznosi 77.966 kvadrata, a broj kreveta je 1030. To znači da je po jednom krevetu planirano oko 200 kvadrata građevinske bruto površine, pojašnjava Dobroslavić.

Nike Sudarević istaknula je da Županija, osim zaustavljanja postupka i donošenja novog plana, traži i prethodnu izradu programa sadržaja sporta i rekreacije, u što će biti uključeni javni sadržaji i sportsko-rekreacijska namjena za građane.

'Tražimo i izradu studije utjecaja na okoliš, jer Zakon o zaštiti okoliša propisuje da se za područja u ekološkoj mreži - u koju spada i Srđ - izradi posebna studija utjecaja na ekološku mrežu, a to ovdje nije napravljeno', ističe Sudarević.

Prema smjernicama Državnog savjeta za planiranje, gradnja na golf-igralištu se ne preporučuje, a prema ovom prijedlogu plana, golf se provlači između vila. To je još jedna smjernica koju izrađivači plana nisu poštivali, zaključila je Sudarević.