GARAŽA I RAMPA I DALJE NEPOVEZANE

Pogledajte kako danas izgleda Varšavska

10.09.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Gotovo dva mjeseca nakon masovnih uhićenja aktivista u Varšavskoj ulici, radovi na ulazno-izlaznoj rampi za garažu 'luksuznog rezidencijalnog centra' na Cvjetnom trgu Tome Horvatinčića napreduju što smo zabilježili i novim fotografijama. No buduća ulazno-izlazna rampa i dalje ne može biti spojena s garažom ispod Horvatinčićeva kompleksa

Iako bušenje rupe u Varšavskoj za ulazno-izlaznu rampu neometano napreduje, problem koji Tomo Horvatinčić ima s Varšavskom 6 i dalje nije riješen. Naime, ispod te zgrade trebao bi prolaziti prolaz između garaže na Cvjetnom i rampe u Varšavskoj. Horvatinčić je otkupio cijelu zgradu osim malog podrumskog prostora od deset kvadrata koji je u vlasništvu dr. Stanimira Vuka Pavlovića koji radi na američkoj klinici Mayo.

On je taj prostor kupio za deset tisuća eura po kvadratnom metru te ga i dalje ne misli prodati Horvatinčiću, što nam je potvrdila i njegova odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović. 'Pravno je ista situacija, ništa se nije pomaknulo. Moja stranka je i dalje suvlasnik stana. Varšavska 6 ne može se ni adaptirati niti rušiti prije nego što se riješi vlasništvo', pojasnila je Begović.

'I dalje nije riješeno pitanje Varšavske 6. Ne postoji potvrda glavnog projekta na toj adresi', zaključio je Celakoski.

Čeka nas neizvjesna jesen

Aktivisti iz Prava na grad i Zelene akcije nisu se oglasili gotovo mjesec dana. Svoje aktivnosti proteklih su tjedana usmjerili na Dubrovnik gdje se protive izgradnji hotelskog kompleksa s golf igralištem na Srđu. No ruke od Varšavske nisu dignuli. 'Radit ćemo i dalje, nismo digli ruke. U tijeku je žalbeni postupak na dozvolu za gradnju kojom se zauzima Varšavska za građevinske radove', rekao nam je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Podsjetimo, dozvola za gradnju ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj koju financira Grad Zagreb dobivena je pod uvjetom da se omogući nesmetan prolaz stanara i građana. No izvođač radova Tehnika prije mjesec dana pomaknula je ogradu koja omeđuje gradilište, tako da je prolaz Varšavskom u najužem dijelu bio svega 75 centimetara. Nakon prosvjeda, ograda je istog dana vraćena u prvobitni položaj.

No Celakoski je uvjeren da će izvođač ogradu opet pomaknuti: 'To pokazuje da je projekt tamo nemoguće za napraviti, jer se ne može iskopati jama da se ne zauzme više prostora od zakonom dozvoljenog. Bojimo se novih manipulacija.'

'Mi ćemo se sigurno i dalje baviti temom kaznene prijave o štetnosti ugovora i odgovornosti Milana Bandića za radove. I dalje smatramo da je to nelegalno', rekao je Celakoski. Iako nam nije želio otkriti što aktivisti planiraju za jesen, čini se da će se situacija u Varšavskoj, nakon ljetnog zatišja, ponovno uzburkati.