ČEKAJUĆI HIBERNACIJU

Sićušni Batman na vrhu Hoto tornja

09.09.2010 u 13:38

Bionic
Reading

Ovo je šišmiš kojeg su novinari tportala danas otkrili na terasi 14. kata zgrade Hrvatskog Telekoma u Savskoj ulici. On je, čini se, odlučio tu ili malo odmoriti dok traži novo skrovište, a možda čak i - ostati

Tomislav Krizmanić, edukator iz zagrebačko Zoo-vrta, gdje je baš prošle subote održana tradicionalna Europska noć šišmiša, kazao nam je da ovaj mali šišmiš vjerojatno traži prostor za hibernaciju koja mu slijedi preko zime.

Naime, svi šišmiši tijekom zime spavaju zimski san pri čemu se zavuku na neko mirno mjesto stabilne temperature i vlage. Inače, mogu živjeti u špiljama kamenolomima, napuštenim rudnicima, dupljama drveća te u potkrovljima kuća, pa nije dakle čudno ni to što se ovaj šišmiš odlučio za terasu Hrvatskog Telekoma.

Čini se da bi ovo simpatično biće moglo biti rani večernjak (Nyctalus noctula), koje se ljeti zadržava u dupljama drveća, a zimu voli prespavati negdje u gradu. I to tako da se zavuče u prostore za rolete ili u prostore između betonskih obloga novih višekatnih zgrada.

Ipak, ističe Krizmanić, ovo baš i nije najbolje mjesto za malog šišmiša, jer iako podsjeća na neku špilju, nema dobre uvjete za njega. Stoga će on sam odlučiti hoće li otići, a u suprotnom slučaj smo prijavili skloništu za životinje u Dumovcu koji će se dalje pobrinuti za šišmiša.

U međuvremenu, nekoliko zanimljivih podataka. Na svijetu je do danas zabilježeno više od tisuću vrsta šišmiša, a podijeljeni su u dvije velike skupine: veliki i mali šišmiši. No kao jedini leteći sisavci, iznimno su ugroženi.

Od 45 vrsta zabilježenih u Europ,i neke su pred izumiranjem, u Hrvatskoj živi 35 vrsta koje pripadaju skupini malih šišmiša i sve su zakonom zaštićene.

Hrvatska je jedna od 30-ak zemalja Europe koje su potpisale Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS), kojim se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša.

Iako ih se ljudi često boje, za to nema razloga, a šišmiši su izuzetno korisne životinje, jer se hrane kukcima, od kojih su mnogi štetnici na bilju, pa tako jedan šišmiš u samo jednoj noći može pojesti i do 600 komaraca.