ODLUKA U PONEDJELJAK

Četiri televizije u borbi za dvije koncesije

09.09.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Odluku o tome koje će dvije televizijske kuće dobiti petnaestogodišnju nacionalnu koncesiju, Vijeće za elektroničke medije donijet će u ponedjeljak, a ne sutra, kako je prvotno bilo najavljeno

'Prolongirali smo sve za nekoliko dana jer ćemo svi biti u Zagrebu tek u ponedjeljak', kazao je predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak

Podsjetimo, na natječaj su se javili Nova TV s kanalom Doma TV, RTL s kanalom RTL 2, Kapital Network i GRP Media nekadašnjeg suvlasnika Nove TV Ivana Ćalete, koji je ponudio kanal identičnog naziva kakav već postoji u Bosni i Hercegovini – OBN.

Iako se u medijima špekuliralo da je Ćaleta ispao iz igre, zbog navodno nepotpune dokumentacije, Ljevak to nije želio komentirati.

'Ne bi bilo pošteno prema svima koji su se javili na natječaj govoriti bilo što unaprijed. Jesu li svi zadovoljili uvjete natječaja, znat će se u ponedjeljak. Ništa prije toga nećemo objavljivati. Ako bude onih koji nisu zadovoljili, obrazložit ćemo što im je nedostajalo. Odluka se donosi tajnim glasanjem sedam članova Vijeća, natpolovičnom većinom', istaknuo je Ljevak

Zanimljivo je da su se prije pola godine Nova TV, RTL i Kapital Network javili na natječaj za eksperimentalno emitiranje tematskog programa i da je priliku za prikazivanje istog, koji još uvijek možemo gledati, dobio Kapital Network. Programi RTL-a i Nove tada su ocijenjeni nezadovoljavajućom ocjenom.

Osim velikih ulaganja, a procjenjuje se da se kreću između 15 i 20 milijuna kuna, u pokretanje novih kanala, televizije u startu imaju zagarantiran i fiksni petnaestogodišnji trošak od 6,8 milijuna kuna za koncesiju.

Uz odluku o koncesiji za specijalizirane tv programe, Vijeće će na javnoj sjednici odlučiti i o tome hoće li četiri radijske postaje, koje su se javile na natječaj, dobiti koncesije.