EUROPSKO LOBIRANJE

Sanader zadovoljan sastancima u Strasbourgu

05.02.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u srijedu zadovoljstvo odjecima svog prekjučerašnjeg sastanka s čelnicima najvažnijih političkih skupina u Europskom parlamentu, koji su poduprli pravno rješenje slovensko-hrvatskoga graničnog prijepora

"Svi klubovi u Europskom parlamentu podržali su ključna načela za koja se i mi zauzimamo i koja su bila i do sada u praksi proširenja EU", rekao je Sanader na sjednici Vlade

Ta načela su da se bilateralna pitanja ne trebaju miješati u proces pregovaranja, te da je i Slovenija ušla u EU 2004. s istim otvorenim pitanjem graničnog spora i da je najbolje da se takav spor riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, institucijom koja je dosad riješila 50-ak takvih slučajeva, naglasio je Sanader.

"Nema nikakva razloga da se blokada i dalje zadrži i da se bilateralno pitanje podiže na razinu pregovora s EU, kao i da se ne ide pred Međunarodni sud pravde", kazao je Sanader.

Ponovio je kako je Hrvatska spremna dati sva jamstva da će pravorijek Međunarodnog suda pravde i prihvatiti, te kako bi se i hrvatski i slovenski parlament trebali obvezati da će prihvatiti pravorijek tog suda.

Sanader je naglasio kako su te argumente iznio u svim razgovorima u Strasbourgu i kako je odgovor svih klubova u Europskom parlamentu, od socijaldemokrata, preko kluba zelenih do liberala i narodnjaka, da podržavaju takva stajališta.

"Nadam se da ćemo uskoro, i u razgovorima između slovenskog premijera Boruta Pahora i mene, to moći još jednom istaknuti kao ključna načela", kazao je Sanader.

Ponovio je da Hrvatska želi razvijati dobrosusjedske i prijateljske odnose sa Slovenijom, ali da to neće kupovati teritorijem, kao što neće kupovati teritorijem ni članstvo u EU.

Hrvatska mora i bit će 28 članica EU, ali ne na način da to kupuje teritorijem, naglasio je.