MOBING U PARLAMENTU

Sud podržao službenike iz saborskog WC-a

09.09.2010 u 07:57

Bionic
Reading

Viši službenički sud odbacio je tužbu tajnika Sabora Josipa Sesara protiv Gordana Tomljenovića i Zorana Gajdarova, službenika Sabora RH koji su se požalili da su s još trojicom kolega smješteni u bivši saborski WC, sobičak od desetak kvadrata. Saborski tajnik tražio je da im se da otkaz, a zatim ih je tužio službeničkom sudu za tešku povredu službene dužnosti da bi dobio argumente za takav postupak, otkriva Novi list

Službenički sud odbio je Sesarovu tužbu protiv Tomljenovića, no tajnik Sabora nije odustajao pa je uložio žalbu na prvostupanjsku presudu. Ovog tjedna, piše Novi list, Viši službenički sud odbio je i tu žalbu pravne službe Sabora i tajnika Sesara te utvrdio da Tomljenović nije počinio tešku povredu dužnosti kada se usudio javno progovoriti o nemogućim uvjetima rada u Saboru.

Sud je zaključio da je iz javno emitiranih priloga u emisiji 'Proces' HTV-a i u 'Dnevniku' HTV-a vidljivo da Tomljenović 'nije davao izjave u ime državnog tijela, već je govorio u svoje ime i u ime svojih radnih kolega, i to isključivo o zajedničkom problemu koji su imali, tj. o neprikladnom radnom prostoru, što je trajalo već dulje razdoblje i na što su službenik Tomljenović i kolege upozoravali nadređene kroz dulje razdoblje'.

U obrazloženju presude službeničkog suda piše da 'iz zapisnika Državnog inspektorata proizlazi neprikladnost sporne prostorije, iz čega se onda ukazuje da je službenik Tomljenović u spornim prilozima govorio o kršenju jednog od temeljnih prava iz Zakona o državnim službenicima (pravo na rad u prikladnim uvjetima)'.

'Taj problem je njemu i kolegama otežavao kvalitetno i stručno obavljanje poslova, a negativno se odražavao i na psihofizičko stanje službenika Tomljenovića', stoji u obrazloženju presude službeničkog suda.

Službenici smješteni u bivši saborski WC zadovoljni su presudom, a razmišljaju o tužbi protiv saborskog tajnika zbog mobinga.

'Mi smo i dalje u WC-u iz kojega su saborske službe sada samo izbacile gotovo sav namještaj da bi prevarile Državni inspektorat i ustvrdile da sada imamo više prostora za rad. No i dalje imamo svega 1,5 metara kvadratnih po zaposleniku umjesto propisanih 2,46 metara kvadratnih. Ja ću ponovo podnijeti prijavu Državnom inspektoratu', najavljuje Gajdarov.

Tajnik Sabora Josip Sesar jučer nije odgovorio na pitanja Novog lista o tom slučaju.