ILEGALNI DEPONIJ KRAJ PIROVCA

Zeleni traže pogon za zbrinjavanje klaoničkog otpada

08.09.2010 u 21:24

Bionic
Reading

Nedavno slučajno otkriće ilegalnog deponija klaoničkog otpada u blizini Pirovca nakon požara ukazalo je na dugogodišnji problem koji odgovorne službe na državnoj i na županijskim razinama nisu rješavali

To je problem koji je posebno izražen u unutrašnjosti Dalmacije, ali i u sve četiri županije na obali. Prva i dosad jedina reakcija na taj drastični nemar je stigla iz političke stranke Zelena lista Splitsko-dalmatinske županije.

Zelena lista jedino rješenje vidi u izgradnji postrojenja za preradu klaoničkog otpada u Dalmaciji. Kafilerija kao pogon za toplinsku obradu životinjskih nusproizvoda, otpada i ostataka uginulih životinja trebala bi biti izgrađena za potrebe stanovnika četiri dalmatinske županije.

Prema mišljenju Zelene liste, klaonički otpad u Hrvatskoj, a pogotovo u Dalmaciji izrazito loše i nekvalitetno se prikuplja. Privatne mesnice i tvrtke u prehrambenoj industriji u pravilu prijavljuju i zbrinjavaju samo mali dio klaoničkog otpada (10-20 posto) zbog financijskih razloga. Prema uvidu u liste, velik broj mesnica je odavno trebao staviti ključ u bravu zbog lažnog prikaza količina mesa.

Zeleni su već označili i upoznali nadležne s nekoliko lokacija ilegalnih deponija razasutih po makiji u unutrašnjosti Dalmacije, koje su potencijalni izvor zaraze.

'Zdravlje stanovnika i higijenske norme nalažu hitno rješavanje ovih problema koji se, potaknuti nalazima kraj Pirovca, postavljaju pred odgovorne. Uz redovne i objektivne obilaske nadležnih inspekcijskih službi vjerujemo da bi ovaj problem bio riješen', zaključuje se na kraju priopćenja Zelene liste.