JOSIPOVIĆ NA SREBRNJAKU

Nije predsjednik liječnik da bi znao što s bolnicama

08.09.2010 u 20:52

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović obišao je danas Dječju bolnicu Srebrnjak gdje mu je predstavljen projekt Centra za translacijsku medicinu vrijedan 39 milijuna eura koji bi se financirao iz strukturnih fondova EU-a, no koji može, kako je rečeno, postati upitan ako bolnica izgubi pravnu osobnost spajanjem s Kliničkom bolnicom Sveti Duh

Upitan znači li njegov posjet Srebrnjaku potporu zagrebačkom SDP-u i vodstvu bolnice koji se protive spajanju, predsjednik je odgovorio da on projekte i događaje na političkoj i stručnoj sceni ne gleda kroz takav kut, već da ih dijeli na dobre i loše, a institucije i poduzeća isto tako.

'Posjetio sam uspješan centar izvrsnosti kojim su svi zadovoljni, a razgovarao sam i s djecom i roditeljima. Bolnica ima vrlo ozbiljne razvojne projekte i mislim da takva ustanova zaslužuje potporu bez obzira na HDZ, SDP, HSS ili ikoju drugu stranku', izjavio je Josipović.

Dodao je da je upoznat sa sjajnim projektom te da svatko tko odlučuje mora voditi računa da Hrvatskoj nije u interesu izgubiti takav projekt.

Upitan treba li Dječju bolnicu Srebrnjak spojiti s KB-om Sveti Duh, Josipović je rekao da je to stručno pitanje o kojemu ne može govoriti jer nije liječnik. 'Ali sam pravnik i zato vrlo jasno mogu reći da je ova bolnica u nadležnosti gradskih tijela i da gradska tijela mogu odlučiti što će s njom.'

Smatra da je to stvar dogovora grada i ministra, no, naglasio je, osnivač ustanove je Grad Zagreb i on o tome odlučuje.

Josipović je rekao da se danas čuo s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem, kojega će rado primiti. 'Ne samo da ću ga vrlo rado primiti nego uskoro idem i u Liku i volio bih da mi bude domaćin u ličkim gradovima koje ću posjetiti', kazao je Josipović.

Ravnatelj bolnice Boro Nogalo
objasnio je da postoji opasnost da gubitkom pravne osobnosti Srebrnjak ostane bez projekta centra za translacijsku medicinu te smatra da je veća šteta spojiti bolnicu i izgubiti tristo milijuna kuna nego spajanjem uštedjeti milijun kuna.

'Dolazak predsjednika je u prvom redu potpora djeci. Bolnica je omiljena među roditeljima i djecom te jedina u zdravstvu koja je povukla tako velik projekt od 39 milijuna eura nepovratnih sredstava. Šteta da taj novac propadne, a time i razina kvalitete zaštite zdravlja djece', izjavio je Nogalo.

Predsjednik Josipović odgovorio je i na pitanje o najavi da će biti podignut jedinstven spomenik žrtvama Drugoga svjetskog rata u Dugopolju.

Rekao je kako se ne mogu samo tako miješati oni koji su u Drugom svjetskom ratu bili na strani demokracije i oni koji su silom povijesnih okolnosti bili na nekoj drugoj strani.

'To je stvar lokalnih vlasti i predsjednik tu ne može odlučiti. Ali lokalna vlast ima stranačku bazu i očekujem od stranke iz koje dolazi načelnik da poštuje ustavno načelo o antifašizmu i da će svom načelniku reći da to ne treba činiti', izjavio je predsjednik Josipović.