UBOJSTVO U ŠIBENSKOM ZATVORU

Maglov i još troje uhićeno zbog ratnog zločina

08.09.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Šibeniku, u vojnom zatvoru 'Kuline' tijekom 1992. godine jutros su uhićene četiri osobe

U šturom policijskom priopćenju imena uhićenih se ne navode, a jednu osobu tereti se da je pored toga počinila i kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva. Uhićene osobe trenutačno su u prostorijama Policijske uprave.

Kako neslužbeno doznaje vecernji.hr, riječ je o Željku Maglovu, pukovniku HV-a i bivšem zapovjedniku Vojne policije, Tvrtku Pašaliću Miloradu Paiću i Damiru Boršiću.

Podsjetimo, tjednik Globus je  u veljači 1999. godine  obajvio izvještaje Kriminalističke službe 72. bojne Vojne policije u Šibeniku, od 5. ožujka 1992. i 18. lipnja iste godine, u kojima je zapovjednik vojnog pritvora "Kuline" opisao je kako su ratne zarobljenike Milorada Đ., Rajka S. i Marka M. teško zlostavljali Frane Goreta, Tvrtko Pašalić, Željko Maglov i Ivan Livaja s još  nekoliko vojnih policajca.

O događajima u vojnom pritvoru "Kuline" Mario Barišić, tadašnji zapovjednik kriminalističke službe Vojne policije u Šibeniku, pisao je 19. lipnja 1992. načelniku kriminalističke službe 72. bojne Vojne policije Split, a u izvješću navodi da je 'ratni zarobljenik Marko M. preminuo od posljedica mučenja strujom i batinanja, najviše od strane Maglova i Gorete.

O cijelom slučaju, od strane djelatnika MORH-a u Šibeniku, tadašnji državni vrh na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom bio je upoznat još 1993. godine