'PROŠIRITE SVOJU VIZIJU'

Pokrenuta Europska nagrada za mlade novinare!

05.02.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Opća uprava Europske komisije za proširenje, u suradnji s Europskom udrugom mladih novinara i Caféom Babel, pokrenuli su međunarodni natječaj za Europsku nagradu mladom novinaru za 2009. godinu

Ove godine Europa slavi 20. godišnjicu pada željezne zavjese i petu godišnjicu pristupanja Europskoj uniji osam zemalja srednje i istočne Europe, kao i Malte i Cipra. Ove godišnjice nude posebnu mogućnost i priliku mladim ili profesionalnim novinarima širom Europe da izraze svoje mišljenje o proširenju Europske unije.

Europska komisija nudi mogućnost većem broju mladih novinara da pokažu svoj talent, a osim za članke objavljene na internetu ili u tiskovinama, natječaj za 2009. godinu otvoren je i za radijske novinare.

Natječaj traje od 1. veljače do 31. svibnja 2009. godine. Tema svih prijava za obje kategorije mora se odnositi na proširenje EU i buduće viđenje Europe. Sudionici moraju biti u dobi između 17 i 35 godina i moraju biti iz jedne od zemalja članica EU, iz zemlje kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje (zemlje zapadnog Balkana i Turske).

'Želim vam dobrodošlicu u drugom izdanju ovog natjecanja te se veselim čitanju i slušanju ideja i vidika mladih novinara širom Europe. Mladi ljudi su važni nositelji ideja i mišljenja svoje generacije i ovo im natjecanje daje mogućnost iznošenja vlastitih iskustava i viđenja budućnosti Europe', kazao je Olli Rehn, povjerenik EU za proširenje, prilikom otvaranja natjecanja.

Kod ocjenjivanja prijava članovi nacionalnih žirija će tražiti poseban novinarski stil u svim prijavljenim člancima ili radijskim uracima, čija zadana tema mora biti pitanje proširenja Europske unije.

Sudionici se mogu prijaviti na natjecanje preko namjenske web stranice: www.EUjournalist-award.eu. Tamo se nalaze i informacije o politici proširenja EU, zanimljivi savjeti za razvoj novinarske karijere, kao i interaktivni blog.

Za najuspješniji i novinarski najzreliji rad na prošlogodišnjem natjecanju hrvatski žiri je odabrao tekst EU-ANTIREKLAMA, Indikativni obračun Ollija Rehna s hrvatskim medijima, novinara Sergeja Županića iz Večernjeg lista.

Pobjednički članci i radijski prilozi bit će objavljeni na web stranicama natjecanja, a pisani članci bit će objavljeni i u zborniku. 35 nacionalnih dobitnika Europske nagrade mladom novinaru za godinu 2009. bit će pozvano krajem kolovoza i početkom rujna 2009. na kulturno-povijesno putovanje u Berlin.

Glavni grad Njemačke će ove godine proslaviti 20. godišnjicu pada Berlinskog zida. Potkraj tog putovanja pobjednici natjecanja moći će se upoznati s predstavnicima EU, političarima, veleposlanicima, profesionalnim novinarima.

Za informacije o tome kako se prijaviti na ovo natjecanje, posjetite web stranicu www.EUjournalist-award.eu