Hrvatska TKO KAŽE DA JE RECESIJA?

Za Pelješki most još 5,2 milijuna kuna

Novi list otkriva da su sredinom srpnja izdvojena 5,2 milijuna kuna za Pelješki most, unatoč recesiji. Hrvatske ceste sklopile su s tvrtkom Crosco naftni servisi d.o.o. ugovor težak 5,2 milijuna kuna bez PDV-a, koji se odnosi na 'dodatne geofizičke, geološke i geotehničke istražne radove na stupnim mjestima mosta'

Realizaciju ovog megaprojekta započela je Vlada bivšeg premijera Ive Sanadera, a od nje, unatoč žestokim kritikama oporbe i dijela javnosti, nije odustala ni Sanaderova nekoć bliska suradnica, a danas premijerka Jadranka Kosor.

Novi list podsjeća kako Crosco tvrdi da su radovi nastavak geofizičkih, geoloških i geotehničkih istražnih radova na stupnim mjestima mosta koji su počeli još u lipnju 2009. godine.

Početkom lipnja 2009, tadašnji premijer Ivo Sanader predizborno je obišao gradilište Pelješkog mosta što je u javnosti popraćeno komentarom da premijer obilazi 'nevidljive radove' na gradilištu.

Temelji mosta trebali bi ići u dubinu do stotinu metara ispod razine mora, a od Sanaderova obilaska 'gradilišta' radovi se, izuzevši podizanje par armiranobetonskih stupova – upornjaka, nisu izdignuli iznad površine mora.

Crosco naftni servisi tvrtka je kći INA-e, a specijalizirana je za rudarske radove, kopnena i morska bušenja na proizvodnji nafte i plina te istraživanje nosivosti tla za temeljenje mostova i sličnih objekata.

Novi list podsjeća da su na budućem gradilištu mosta Croscovi stručnjaci s broda Šangulin ispitivali i još uvijek ispituju karakteristike morskoga dna. Riječ je o pripremnim radovima za postavljanje čeličnih stupova – pilona.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još