ŠTETNI UGOVORI S FIMI MEDIJOM

Uhićen član Uprave Hrvatskih šuma

07.09.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Policija i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić potvrdili su da je njegov prethodnik i član uprave HDZ-ov Darko Beuk jutros uhićen te da je policija pretražila njegov ured, a iz policijskog priopćenja da se iščitati da je uhićenje povezano sa slučajem Fimi media

'Jedino što mogu potvrditi je da je član Uprave Darko Beuk uhićen i da je policija jutros pretražila njegov ured, a o razlozima uhićenja ne mogu govoriti jer je istraga u tijeku', kazao je Hini Vuletićkoji je početkom 2008. naslijedio Beuka na čelu Hrvatskih šuma.

Kako je izvijestila policija, 'policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, temeljem zahtijeva Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje vezano za nepravilnosti u poslovanju trgovačkih društava u državnom vlasništvu sa jednom marketinškom tvrtkom'.

Policija nije navodila identitete osumnjičenih.

Beuk je bio predsjednik Uprave od početka 2004, a nakon razrješenja imenovan je jednim od petorice članova Uprave te državne tvrtke.

Za podsjetnik, istraga se u Hrvatskim šumama provodi od kraja prošle godine zbog problematičnih ugovora s kupcima drvnog asortimana ali i zbog sumnji na nezakonitosti u javnoj nabavi

Tada se pisalo da dvadesetak tvrtki hrvatske drvne industrije, od kojih su neke izdašni donatori HDZ-a i drugih političkih stranaka, duguje Hrvatskim šumama više od 150 milijuna kuna, dok ukupan dug kupaca drvnih sortimenata prema Hrvatskim šumama prelazi 400 milijuna kuna.

Pisalo se da su Hrvatske šume dopuštale dapovlašteni svoje dugove počnu otplaćivati tek za šest i više mjeseci, pa čak i za više od dvije godine, iako je rok za ostale kupce 60 dana.

Riječ je o tvrtkama koje su istovremeno i izdašni donatori političkih kampanja ili su u vlasništvu bivših ministara saborskih zastupnika i stranačkih vijećnika
USKOK je istragu o poslovanju privatne agencije za tržišno komuniciranje Fimi media započeo početkom kolovoza, kada su uhićene vlasnica te tvrtke Nevenka Jurak i njezina suradnica Anita Lončar Papeš

USKOK ih sumnjiči za nezakonito poslovanje s više društava u državnom vlasništvu, to jest da su se udružile radi počinjenja kaznenog djela i naplaćivale fiktivne račune za nepostojeće usluge, pri čemu su nezakonito zaradile najmanje 16,5 milijuna kuna.